Annemiek van Osta (l) overhandigde de handtekeningen.
Annemiek van Osta (l) overhandigde de handtekeningen. Foto:

Woonmeij zegt plannen Haverland aan te passen

Woningbouw

Sint-Oedenrode – Kinderen rennen over het grasveld van de speeltuin in de oer-Rooise wijk Haverland. Ouders en wat opa’s en oma’s vullen de bankjes en genieten van de zon. Het lijkt een doodnormale woensdagmiddag, want zo zitten ze hier wel vaker. Toch staat er voor deze mensen wat belangrijks op het programma: het aanbieden van ruim duizend handtekeningen aan de gemeente en woningbouwvereniging Woonmeij.

Zij zijn uitgenodigd en komen beleefd opdraven. Rik Compagne als wethouder van de gemeente Meierijstad - met wonen in zijn portefeuille - en Woonmeij directeur Mark Wonders. De heren worden toegesproken door Annemiek van Osta voor dat ze hen de map met handtekeningen overhandigt. “Laten we hopen dat de bouwplannen herzien worden en dat Haverland, Haverland blijft. We willen niet afgescheept worden met een wipkip en een schommel. We snappen dat er woningen gebouwd moeten worden, maar we willen dat deze speelweide blijft zoals hij is. Een plek waar jong en oud samenkomen.”

“Mijn complimenten voor hoe jullie dit op de agenda hebben gezet. Jullie zijn er vroeg bij en het is duidelijk dat jullie willen dat deze verborgen parel blijft. We nemen dit zeker mee, maar het is ook een gegeven dat we woningen nodig hebben”, reageert Compagne realistisch. De directeur van Woonmeij geeft daarna aan dat de commotie zijn organisatie wat heeft gedaan. Wonders: “Jullie hebben een punt. We zijn met de reacties aan de slag gegaan. Met name met de reacties over de speeltuin. In de afgelopen maand hebben we gekeken wat mogelijk is.” De bestuurder van Woonmeij geeft aan dat iedere betrokkene daarover snel via de mail wordt geïnformeerd. “Later komen we met meer naar buiten”, voegt hij er aan toe.

Aan het begin van de zomer werden de plannen voor de bouw van woningen aan beide zijden van de Philippusstraat door Woonmeij gepresenteerd aan de omwonenden. Daarmee startte het een verplichte omgevingsdialoog. Er was al snel weerstand tegen tekeningen waarop zichtbaar was dat het grootste gedeelte van de speeltuin in het hart van de wijk zou verdwijnen. Enkele buurtbewoners gingen direct aan de slag met een alternatief plan, dat inmiddels ook bij Woonmeij is ingediend.

De opkomst was groot.