Afbeelding
Foto: Jeroen vd Sande

Antikraakwoningen in Damianenklooster

Woningbouw Woningbouw

Sint-Oedenrode – Het is mogelijk om binnenkort in het Damianenklooster aan de Schijndelseweg te wonen. Het vastgoedbedrijf Alvast biedt negen kamers aan, die ze willen gaan verhuren aan studenten of starters op de arbeidsmarkt. Verslavingszorginstantie Novadic is inmiddels uit het gebouw vertrokken.

Vandaag zijn verhuizers bezig om de laatste spullen uit het gebouw te halen. De receptie is al leeg en de woonruimtes worden paraat gemaakt. Vanaf dinsdag beginnen de eerste bezichtigingen. Voor 235 euro per maand (incl. gas/water/licht) kunnen er mensen gaan wonen. Negen mensen kunnen de faciliteiten gaan delen. Het gaat om meerdere nette keukens, toiletten en badkamers. De kamers die verhuurd gaan worden, zijn 15 tot 20 m2 groot. Op de website van Alvast staat naar wat voor type huurders ze op zoek zijn; “Wij zijn op zoek naar hele nette, rustige en verantwoordelijke oppassers die per direct in staat zijn om te verhuizen.” De voorkeur gaat uit naar studenten tussen 18 en 28 jaar of starters op de arbeidsmarkt.

Het voormalige klooster is sinds 1971 in gebruik geweest als verslavingszorginstelling. Aanvankelijk was er de door Philips voor haar werknemers opgericht stress- en verslavingskliniek Roder Heijde gevestigd. Nadat deze voorziening samengevoegd werd met Novadic, dat destijds nog de Stichting Verslavingszorg Oost-Brabant heette, deed het gebouw vanaf 1993 dienst als hoofdkantoor en klinische voorziening van deze organisatie. Ook na de fusie van Novadic en Kentron in 2004, bleef het klooster in gebruik als hoofdkantoor met een aantal klinische afdelingen. In 2007 nam Novadic-Kentron de nieuwbouw op zorgpark Voorburg in Vught in gebruik, waarna het hoofdkantoor en de klinische afdelingen verhuisden naar Vught. Na een verbouwing werd de verslavingskliniek voor jongeren tot 24 jaar Kentra24 aan de Schijndelseweg gehuisvest in 2012. Midden vorig jaar nam SorgHuys Investment het gebouw over.