Het fietspad van Olland naar Rooi ligt er zeer slecht bij.
Het fietspad van Olland naar Rooi ligt er zeer slecht bij. Foto: Jeroen van de Sande

Reconstructie fietspad Ollandseweg niet voor 2022

Verkeer Verkeer

Sint-Oedenrode - De artikelen van vorige week over de slechte staat van Rooise wegen en het fietspad aan de Ollandseweg hebben enkele reacties opgeleverd van betrokken burgers. Om meer duidelijkheid te scheppen over dit onderwerp ging DeMooiRooiKrant in gesprek met wethouder Van Rooijen.

Heeft u afgelopen week de foto’s in onze krant gezien van de slechte wegen in Sint-Oedenrode?
“Het artikel en de foto’s zijn mij bekend en schetsen een actueel beeld.”

Kunt u bevestigen dat het groot onderhoud van verschillende wegen dit jaar nog gaat plaatsvinden of in ieder geval begin 2021?
“Dat kan ik bevestigen. Begin dit jaar zijn al werkzaamheden in gang gezet om nog dit jaar het groot onderhoud te gaan starten. Gezien de omvang van het groot onderhoud, kan de uitvoering doorlopen tot in 2021.”

Heel Sint-Oedenrode klaagt al vele jaren steen en been over het slechte wegdek in het dorp, van wegen en fietspaden. Wat vindt u daar van?
“Deze geluiden zijn bij ons bekend. Helaas is het echter niet zo dat alleen inwoners van Sint-Oedenrode verbetering van verhardingen wensen. En dat is ook de reden waarom de beschikbare middelen niet alleen worden ingezet voor Sint-Oedenrode. Ook elders is onderhoud nodig of moeten vervangingen worden uitgevoerd. Omdat de beschikbare middelen niet onuitputtelijk zijn, moet er gekozen worden. De aanpak vindt verspreid plaats over de gehele gemeente waarbij de meest ernstige situaties het eerst in aanmerking komen. Door onderhoud te plegen waar dat nog mogelijk is, en daar waar dat écht niet meer kan, verhardingen te vervangen.”

Hoe gaat u dat structureel oplossen?
“De structurele oplossing vloeit voort uit een transparante én eenduidige aanpak, die ik de gemeenteraad heb voorgelegd. Deze aanpak bevat een systematiek, gebaseerd op landelijke uitgangspunten en richtlijnen van het CROW op basis waarvan onderhoud en vervangingen plaatsvinden. Deze aanpak, de Beheerstrategie verhardingen 2019 -2023, is door de gemeenteraad vastgesteld en hiervoor zijn de benodigde middelen beschikbaar gesteld. Wij gaan de problematiek structureel oplossen door programmatisch te investeren in zowel onderhoud áls vervangingen. Zo zorgen we ervoor dat op termijn overal, en dus ook in Sint-Oedenrode, een acceptabel kwaliteitsniveau wordt bereikt.”

Lees het complete interview in DeMooiRooiKrant van deze week