Hans Nieuwkamp kwam zelf de spullen ophalen.
Hans Nieuwkamp kwam zelf de spullen ophalen.

vv Nijnsel lonkt naar Oost-Europa

Sport Sport

Nijnsel - In coronatijd zijn alom veel activiteiten opgepakt die eerder bleven liggen; niet interessant, geen tijd, vul zelf maar in. Ook bij vv Nijnsel/TVE Reclame werd rondgekeken naar nuttige niet of minder voetbalgerelateerde zaken, activiteiten nu de core business voetbal al langer op een laag, nauwelijks zichtbaar pitje staat. En zo werd er onder meer een inbouwkast onder handen genomen waar uiteindelijk een tsunami aan voetbalkleding en elektronica uit kwam. Een indrukwekkend aantal pc’s uit het jaar blok en kilometers aan kabel. En dus ook tientallen tassen met shirts, broeken, sokken, jacks, enzovoorts. Voor een deel (nog) bruikbaar maar voor het grootste deel klaar voor een afscheid; onvolledige collectie, shirts met sponsornamen uit lang vervlogen tijden, enzovoorts.

Daarom even gegoogeld en vervolgens contact opgenomen met de Stichting Meierijstad Helpt Oost-Europa. Oprichter (samen met Wil van den Broek) Hans Nieuwkamp kwam zelf langs op Den Eimert. ‘Komt eigenlijk op een goed moment, want morgen gaan we laden en we hopen rond Pasen weer af te kunnen reizen. Het is nu wel spannend in die hoek dus hopelijk gooit Poetin cum suis geen roet in het eten. Ik ga zelf nu voor de 88e (!) keer die kant op. Vele jaren naar Polen en nu gaan we al enige jaren naar Romny, een stadje in het noordoosten van Oekraïne, qua inwonersaantal vergelijkbaar met Rooi. Maar daar houdt de vergelijking ook op. Romny ligt op een slordige 2800 kilometer naar het oosten in een ongelooflijk groot land. Ze hebben er zelfs een ziekenhuis waar ze tot voor twee jaar nog geen matrassen hadden, alleen spiraalbedjes voor de patiënten. Als het lukt gaan we een keer of vier per jaar die kant op met meerdere opleggers, 62 ton goederen is geen uitzondering. We zijn een dag of drie onderweg en we zijn trots op onze chauffeurs, sponsoren en de andere meer dan veertig vrijwilligers. Naast ontelbaar veel goederen rijdt er in Romny nu ook een ambulance rond die van deze kanten komt. Wat een feest!’
Je moet toch een enorm bevlogen mens zijn om zoiets te doen….? Het blijft even stil. ‘Het is wel een soort passie ja, maar geeft ook onvoorstelbaar veel voldoening. En van al die vrijwilligers krijg je enorm veel energie. Ook het thuisfront speelt natuurlijk een grote rol. Vergeet niet dat je ooit net na het kerstdiner op Eerste Kerstdag moet vertrekken en je op 2 of 3 januari weer thuis komt.’
Hans Nieuwkamp is in 2021 koninklijk onderscheiden. In tegenstelling tot Marco Borsato was dat bepaald geen vergissing. Integendeel… Hij heeft inmiddels in Oekraïne een soortgelijke onderscheiding ontvangen en is al eerder in Polen op hoog niveau bewierookt. Wie vertelt hem dat na….?
Het mooie is dat de nationale kleuren van Oekraïne gelijk zijn aan die van vv Nijnsel; geelblauw. Dus als je aan het eind van dit jaar het nationale voetbalteam van Oekraïne in Qatar ziet schitteren in shirts met als opdruk ‘Bar ’t Illegaaltje’, ‘Spar Frans Hendriks’ of ‘Café de Driesprong’, dan herken je de Nijnsel-connectie.