Ambro Brouwers (links) wijst naar de nieuwe natuurbegraafplaatsen en Cor van Roosmalen kijkt toe
Ambro Brouwers (links) wijst naar de nieuwe natuurbegraafplaatsen en Cor van Roosmalen kijkt toe Foto: Hans van den Wijngaard

Ollands kerkhof heeft dertig natuurbegraafplaatsen

Rouw

Sint-Oedenrode – Sinds enkele weken heeft het kerkhof van Olland dertig natuurbegraafplaatsen. Het idee daarvoor kreeg Cor van Roosmalen, één van de beheerders’ bij een bezoek aan de grote natuurbegraafplaats in Schaijk. Na overleg met het parochiebestuur is het idee van toen nu uitgewerkt en klaar. Samen met Ambro Brouwers vertelt hij daarover.

“De belangstelling voor begraven is de laatste jaren veel minder geworden. Hadden we vroeger in Olland gemiddeld nog zo’n zeven begrafenissen per jaar. Inmiddels hebben we nog maar één, hooguit twee keer per jaar een begrafenis. We horen steeds vaker dat mensen voor een crematie kiezen omdat hun nabestaanden daarna geen graf meer hoeven te onderhouden”, vertelt Cor van Roosmalen. Ambro Brouwers vult hem aan: “Een andere bijkomstigheid van natuurbegraafplaatsen is dat deze graven nooit geruimd worden. Anderzijds is het graf ook na een tijdje niet meer als zodanig te herkennen. Er is geen blijvende steen met daarop een naam, hooguit een schijf van een boomstam met daarop de naam van de overledene. Die schijf gaat net als de begraven dierbare, langzaam maar zeker op in de natuur”.

In totaal zijn er dertig plaatsen voor natuurlijk begraven gereserveerd op het Ollandse kerkhof. Voor de exacte voorwaarden en actuele kosten kunt u kijken op de website van de parochie Heilige Oda.

Lees woensdag het hele verhaal in DeMooiRooiKrant