Jan Klomp (l) werd in 2015 terecht in het zonnetje gezet door het Seniorenorkest.
Jan Klomp (l) werd in 2015 terecht in het zonnetje gezet door het Seniorenorkest. Foto: Jeroen vd Sande

Jan Klomp, een gedreven Nijnselnaar

Rouw Rouw

Sint-Oedenrode - Vorige week is Jan Klomp overleden. Een man die ontzettend veel heeft betekend voor Nijnsel en Sint-Oedenrode. Bij deze een necrologie.                                                                

Jan Klomp werd geboren op 16 juni 1928, op de Witte Bleek in Nijnsel. In zijn jonge jaren werkte hij mee op de boerderij. Hij haalde al op jeugdige leeftijd het landelijk nieuws, toen hij in zijn tiende levensjaar een blikseminslag op zijn lichaam overleefde.
Na de lagere school mocht hij een vak gaan leren op de ambachtschool. Jan koos voor het vak metselen en startte later zijn eigen bouwbedrijf. Daarna begon hij zich toe te leggen op de aanleg van zwembaden, wat hem in de regio een goede naam bezorgde.
In zijn vrije tijd was Jan een pursang organisator, en verenigingsmens. “Wat hij heeft betekend voor de gemeenschap Nijnsel en Sint-Oedenrode was ongekend, daar zou je een boek over kunnen schrijven” aldus Jos Wijn, een van zijn vele vrienden. Zo was Jan jarenlang muzikant bij de Nijnselse Harmonie, en actief bij voetbalclub Nijnsel waar hij ook penningmeester van werd. Hij was ook de drijvende kracht achter de Nijnselse Muziekfeesten.

“Voor Jan gingen heel veel deuren open wat betrof sponsoring voor het organiseren van evenementen zowel voor Nijnsel als in Sint-Oedenrode. Hij had altijd zijn woordje klaar en zorgde voor vertrouwen, Jan was een mensen-mens” aldus Jos Wijn. In het plaatselijke carnaval was hij ook goed bekend. Hij maakte deel uit van de Raad van Elf, later vormden verschillende oud-leden van de Raad van Elf het gezelschap met de naam ‘de Oude Hap’.

Voor het toenmalige Rooise VVV heeft hij ook veel betekend. Zo was Jan onder meer medeorganisator Zomerevenementen. Daarnaast was hij nauw betrokken bij de oprichting in 1994 van het huidige seniorenorkest ‘Dommelvolk’, was er verschillende jaren voorzitter en muzikant. Bij zijn afscheid als muzikant benoemde ‘zijn’ seniorenorkest hem tot Erelid. Voor zijn grote verdiensten voor de Nijnselse gemeenschap ontving Jan in 1997 een Koninklijke onderscheiding. Na zijn pensioen bleef hij bezig met muziek en oldtimers, een andere hobby van hem. Jammer dat hij daar de laatste jaren minder van kon genieten.