De brand in een beginstadium. De rook was van ver te zien.
De brand in een beginstadium. De rook was van ver te zien.

Een brand waar niet veel Rooienaren rouwig om zijn

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Zondag einde middag. Rookpluimen boven Sint-Oedenrode. Altijd zijn er mensen die er van schrikken. Waar zou het vandaan komen? Als het mijn huis maar niet is. Al snel gaan appjes met foto’s in de rondte. Op de website van MooiRooi.nl drommen op het hoogtepunt 574 mensen tegelijk samen om te lezen waar het precies is. Gelukkig gaat het dit keer niet om een woonhuis of een bedrijfspand. Gek genoeg betreft het een brand waar de meeste Rooienaren niet rouwig om zijn. Aan de Nijnselseweg staat een gedeelte van het voormalige verblijf van de Paters van de Heilige Harten in lichterlaaie.

Door: Jeroen van de Sande

Het gebouw is het meest besproken pand van Sint-Oedenrode. Al zeventien jaar staat het leeg. Het is oud, vervallen en iedere dag lijkt het er slechter uit te zien. Kortom, een doorn in het oog voor de buurt, maar ook voor de rest van Sint-Oedenrode. Het is op zijn zachtst gezegd geen visitekaartje van Rooi, als entree vanuit Son en Breugel. Kan de brand een oplossing zijn voor een langlopend probleem? Dat niet, maar goed nieuws lijkt aanstaande, als we Okko projectmanagement moeten geloven.

Brinvast is de eigenaar van het verpauperde pand. Okko Projectmanagement is door Brinvast ingehuurd voor de herontwikkeling van de locatie naar woonzorg. “Zoals bekend wordt er al lange tijd gewerkt aan de herontwikkeling van deze locatie. Dit traject duurt om allerlei redenen erg lang, maar het goede nieuws is dat er inmiddels een nieuw team bij de gemeente op dit project zit en samen zijn we druk bezig om het ontwerpbestemmingsplan af te ronden”, vertelt Wilbur van Hamond namens Okko projectmanagement. “Dat traject is nu dusdanig ver dat het bestemmingsplan als het goed is nog dit jaar ter inzage zal gaan. Het bestemmingsplan wordt momenteel beoordeeld en de puntjes worden op de i gezet. Het initiatief is niet veranderd; beoogd wordt op deze locatie een woonzorggebouw te realiseren.” Ook de gemeente geeft aan dat er goede stappen worden gemaakt in dit dossier.

‘Eerst zien dan geloven’, zullen veel mensen denken, maar dit nieuws vanuit het projectmanagementbureau is in ieder geval hoopgevend. Een doorbraak in het dossier zou een einde gaan maken aan de verloedering van Nijnselseweg 24. Sterker nog, dan kan het oude pand compleet gesloopt en opgeruimd worden. Voorlopig gebeurt dat alleen nog bij het afgebrande deel van de villa. Daar is na zondag al snel mee gestart. Van Hamond: “Zondagavond zijn wij met Brinvast direct ter plaatse geweest voor overleg met brandweer en politie. Maandagochtend is alles met bouwhekken weer dichtgezet en momenteel worden de opruimwerkzaamheden voorbereid. De partijen die daarvoor nodig zijn, zijn benaderd. Dit gaat dus zo snel als redelijkerwijs mogelijk plaatsvinden.”

Het gedeelte dat bespaard is gebleven, zal voorlopig nog (gedeeltelijk) blijven staan, voegt Van Hamond er aan toe. Volgens hem mag het niet zomaar gesloopt worden, omdat er procedures doorlopen moeten worden.

Hier is goed te zien hoe de vlammen het gebouw opslokken.