Veel belangstelling voor het vergisten van koeienmest tot groengas
Veel belangstelling voor het vergisten van koeienmest tot groengas Foto: Hans van den Wijngaard

3200 m³ Roois groengas per dag

Roois nieuws

Sint-Oedenrode – Elke dag, 365 dagen per jaar ontstaat bij GroeneWoudGas aan de Wolvensteeg zo’n 3200 m³ groengas door vergisting van koeienmest. Dat gas heeft dezelfde kwaliteit als aardgas en wordt direct in het gasnet gepompt. Grote kans dat uw douchewater vanochtend is verwarmd met Roois groengas.

Al meteen om tien uur stonden de eerste nieuwsgierige bezoekers bij Frank van Genugten en zijn team op de stoep voor een rondleiding. Die kon naar goed Brabants gebruik pas beginnen na een kop koffie en een gebakje. De geïnteresseerde bezoekers luisterden vol belangstelling naar het verhaal van Frank of één van de andere gidsen. Die vertelden vol vuur en vlam over het vergisten van koeienmest. Wel in figuurlijke zin, want vuur en gas is letterlijk geen echt goede combinatie.

Mest van 2000 koeien
Elke dag wordt de mest van 2000 koeien vergist. Dat levert naast de al genoemde 3200 m³ gas ook nog eens een grote hoeveelheid veenvervanger en zelfs bouwmaterialen op. Eigenlijk kun je stellen dat er totaal geen afval vrijkomt bij het vergisten van koeienmest. De mest wordt volledig ontleedt in bruikbare energie, droge meststoffen en bouwmaterialen en dat zelfs met een negatieve CO2-opbrengst.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant.

Afbeelding
Naast gas zijn er ook andere producten na de vergisting zoals gedroogd koemest
Naast gas zijn er ook andere producten na de vergisting zoals gedroogd koemest
Naast gas zijn er ook andere producten na de vergisting zoals bouwmaterialen
Afbeelding
Naast gas zijn er ook andere producten na de vergisting zoals compost dat zonder het afgraven van veen wordt geproduceerd
Afbeelding