Afbeelding
Foto: Jos van Nunen

Herdenkingsparachutesprongen voor viering bevrijding

Roois nieuws

Meierijstad - RCPT The Netherlands organiseert ook dit jaar, voor de 79e viering van onze bevrijding, weer herdenkingssprongen in WO2 stijl vanuit een C47 (Dakota) en wel op 14 september in Eerde en op 16 september in Nuenen.

Eerde
De “Vincent Speranza memorial jump“ in Eerde vindt plaats op donderdag 14 september rond 11.00 uur op drop zone A. Dit is aan de “Koeveringsedijk“. Hier hebben destijds de eerste parachutisten tijdens Operatie Market Garden voet gezet op Nederlandse bodem om vervolgens de 4 bruggen in Veghel in handen te krijgen en te verdedigen. Deze sprong wordt opgedragen aan Vincent Speranza (H/501 PIR – 101 ABD). Hij was een vaste gast bij de herdenkingssprongen van RCPT en heeft met RCPT The Netherlands in 2019 zelfs een tandemsprong gemaakt op deze drop zone. Helaas is hij onlangs overleden. Aan dit evenement neemt ook Parachute Group Holland deel en er zullen meerdere loads met springers zijn.

Nuenen
De “Resurrection is liberation” (Band of Brothers) sprong in Nuenen is op zaterdag 16 september rond 16.00 uur en is aan de straat “Vaarle”. Deze wordt op uitnodiging van en in samenwerking met Stichting Herdenkingen Nuenen georganiseerd en met ondersteuning van “de Bolletjes” en deelnemers van Breugels Festijn. Ter nagedachtenis aan E/506 PIR die daar gevochten hebben. Gevechten die vereeuwigd zijn in de serie “Band of Brothers”. Bij beide sprongen is ook een vertegenwoordiging van de huidige 101e Airborne Divisie aanwezig.

RCPT
Het RCPT is een internationaal parachutistenteam met onder haar leden 26 nationaliteiten en diverse vertegenwoordigingen. De Nederlandse tak is gevestigd in Eerde. Het team organiseert parachutesprongen om hen te gedenken die voor onze vrijheid gevochten hebben! Opdat wij niet vergeten. In de stijl zoals ze tijdens D-Day en Operatie Market Garden in 1944 ook gesprongen zijn, met authentieke uniformen en vanuit C47’s (Dakota’s).

Iedereen is van harte welkom om naar deze herdenkingssprongen te komen kijken. Wel willen wij alle toeschouwers verzoeken om indien mogelijk te voet of op de fiets te komen! Parkeerplaatsen zijn beperkt Parkeerplaatsen: Eerde: veld op de hoek “Vlagheide/Spitfireweg”. Nuenen: “Mierlosedijk”

Parachute vouwen op de Noordkade
Na het springen dienen parachutes gevouwen te worden voor een volgende sprong. De Stichting Cultuur Haven Veghel heeft hiervoor de prachtige ruimte “Koekbouw” ter beschikking gesteld. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om op donderdag 14 en vrijdag 15 september tussen 14.00 en 17.00 uur te komen kijken hoe dit in zijn werk gaat. Ook dit is afhankelijk of parachutesprongen doorgang hebben kunnen vinden.
(Adres: Verlengde Noordkade 14, 5462 EC Veghel)