Suze kreeg een oorkonde van de wethouder
Suze kreeg een oorkonde van de wethouder Foto: Jos van Nunen 2023

Suze de Wert wint het voorleeskampioenschap van Meierijstad

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Na de lokale voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd, was het donderdagochtend tijd voor de grote finale van Meierijstad. In Cultureel Centrum Mariëndael streden de Veghelse Rafael Ioannidis en Jona Mollemans, de Schijndelse Fenna Ligthart en de Rooise Suze de Wert om de felbegeerde titel van voorleeskampioen van de gemeente Meierijstad.

In een toepasselijk gedecoreerde zaal, verzorgd door de medewerkers van Mariëndael, mochten de vier voorleestalenten op een grote roodgouden troon hun familie en klasgenootjes meenemen naar de wereld van hun zelfgekozen verhalen. De driekoppige jury bestaande uit wethouder van Onderwijs Johan van Gerwen, stadsdichter Rick Terwindt en journalist Ties van Dooren keken en luisterden aandachtig naar de lokale kampioenen en waren zichtbaar geboeid.

Rafael was als eerste aan de beurt, gevolgd door Fenna, Jona en als laatste Suze. Iedere deelnemer kreeg vijf minuten om de jury te overtuigen van hun voorleeskunsten. Al snel werd duidelijk dat de jury een ontzettend moeilijke keuze zou moeten maken, iets wat terug te zien was in de lange duur van hun beraad.

Deze tijd werd opgevuld door een heuse yellwedstrijd. De klasgenootjes van iedere deelnemer hadden een yell bedacht om hun kampioen aan te moedigen. Deze mochten ze in de volle zaal laten horen. Duidelijk was dat alle scholen hier goed over nagedacht hadden, met als resultaat vier leuke en creatieve yells. Uiteindelijk werd de yell van Dommelrode, de klas van Suze, uitgeroepen als winnaar, waarmee ze een mooi voorleesboek hadden gewonnen.

Toen de jury terugkeerde van hun beraad, begon de spanning toe te nemen. De juryleden vertelden wat ze vonden van ieders voorleeskunsten. Aan hun woorden kon je horen dat ze onder de indruk waren van alle deelnemers. Toch kon er maar één iemand de kampioen van Meierijstad worden. Na het nodige tromgeroffel werd Suze, met haar passage uit het boek ‘Operatie Zeer Ernstige Ramp’, gekroond tot winnaar.

Suze, bescheiden als een ware kampioen, liet weten verrast te zijn met de overwinning: “Ik had niet verwacht dat ik zou winnen, iedereen was zo goed. Het voelt een beetje raar, maar wel erg goed.” Wethouder Van Gerwen denkt dat Suze het nog ver kan schoppen tijdens de Brabantse kampioenschappen: “Ze heeft het heel goed gedaan, ondanks een lastig fragment met veel opsommingen. Ik denk dat ze het in zich heeft om hele hoge ogen te gaan gooien.”

De voorleeskampioenschappen worden ieder jaar georganiseerd met als doel om het leesniveau van kinderen te bevorderen. Ook wethouder Van Gerwen vindt dat lezen een essentieel onderdeel van het onderwijs is: “Met lezen verhogen kinderen hun woordenschat en begrijpen ze elkaar beter. Daarnaast komen kinderen door te lezen in aanraking met andere beleveniswerelden. Uiteindelijk krijg je daar een betere samenleving van.”

Suze wint naast de titel ook een voorleespakket, aangeboden door boekhandel Schellen, en een plaats in het Brabants voorleeskampioenschap in Goirle, dat op zaterdag 11 maart gehouden wordt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding