Niels (l) en Rens werken met veel trots bij de brandweer.
Niels (l) en Rens werken met veel trots bij de brandweer. Foto: Nienke Habraken

‘Het korps is eigenlijk een soort familie’

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - De Rooise brandweermannen gaan letterlijk en figuurlijk voor ons en elkaar door het vuur. Dag en nacht staan ze klaar om mensen en dieren te helpen. Het hechte team zoekt versterking. Op de informatieavond donderdag 1 december lichten diverse brandweerlieden hun werkzaamheden toe en krijg je een kijkje in de keuken van de Rooise brandweer. 

Niels van Zutven en Rens van den Einden zijn allebei actief bij de brandweer in Sint-Oedenrode. Rens al enige tijd, namelijk tien jaar. Hij maakte er zelfs zijn beroep van en is inmiddels bevelvoerder. Niels voegde zich anderhalf jaar geleden bij het team en zit midden in de opleiding. Beide mannen hebben een technische achtergrond wat goed van pas komt bij de brandweer. “De hulpverlening en diversiteit in meldingen trokken mij aan”, vertelt Rens. “De ene keer heb je een woningbrand en de andere keer red je dieren uit een gierkelder. Met een woningbrand ben je kort en intensief bezig, terwijl dieren in een gierkelder langer duurt. In beide gevallen ben je samen met een groep bezig om mensen of dieren te helpen.” De brandweerlieden zijn trots op het hechte team van 29 brandweerlieden. Ze zien het als een grote familie. “Je komt allemaal voor elkaar op. Als je een uitruk hebt die minder leuk is, staat iedereen voor je klaar. Dat is veel waard”, benadrukt Rens. “Bovendie vangt iedereen elkaar op. Je hoeft geen feestje of festival af te zeggen. We overleggen goed en dan past het altijd.”

Er is veel onduidelijkheid over wat de brandweer inhoud. Het is meer dan alleen brand blussen of dieren uit een boom redden. Niels twijfelde of het in zijn leven zou passen qua tijd. “Dat bleek prima te passen. Je oefent een avond op de kazerne en volgt de opleiding.” Je hebt een dagopleiding van een jaar of een avondopleiding waarmee je twee jaar bezig bent. “Je oefent veel. Je leert van alles van gevaarlijke stoffen tot hulpverlening. Daar heb je in het dagelijks leven ook veel aan”, aldus Niels. De oproepen zijn logischerwijs niet te plannen, maar ook dit blijkt makkelijk in het leven van de Rooienaar te passen. 

Aanmelden voor de informatieavond op donderdag 1 december (19.30 t/m 21.30u) kan via Frank van der Heijden (f.vanderheijden@brwbn.nl of 06-11626003).