Een sfeerimpressie van hoe de Markt er straks uit komt te zien.
Een sfeerimpressie van hoe de Markt er straks uit komt te zien.

Carnaval en Rooi Kermis door ondanks werkzaamheden Markt

Roois nieuws

Sint-Oedenrode – Dat de Markt een make over krijgt is zeker, maar er was nog onduidelijkheid over wanneer dit precies gaat gebeuren en wat de gevolgen ervan zijn voor de aankomende evenementen en aangrenzende horeca. De gemeente verwacht 1 december 2023 klaar te zijn met de werkzaamheden.

De gemeente geeft in hoofdlijnen de planning aan. Op dit moment loopt de aanbesteding van het werk. Volgende maand wordt de opdracht verstrekt. De werkzaamheden van nutsbedrijven beginnen in het begin van 2023, namelijk op 9 januari. Dit gaat voornamelijk om Brabant Water. Betreffende ondernemers en burgers worden ingelicht via een brief. Hierin staan ook gegevens van de contactpersonen.

Na carnaval vinden de riolerings- en bestratingswerkzaamheden plaats. Ook de kermis kan ‘gewoon’ doorgaan, dan komen de werkzaamheden namelijk stil te liggen. Samen met de marktmeester wordt er per situatie gekeken naar een passende oplossing voor de weekmarkt. Voor andere evenementen vindt er overleg plaats tussen de gemeente, organisatie van het betreffende evenement en de aannemer.

“Om overlast te beperken worden de werkzaamheden fasegewijs uitgevoerd”, benadrukt de gemeente. Er kan pas gestart worden met de riolerings- en verhardingswerkzaamheden als alle te verwerken materialen beschikbaar zijn, de gemeente heeft nog geen definitief antwoord wanneer dit allemaal gereed is. Zodra het materiaal beschikbaar is wordt de planning van de laatste fase met de aannemer opgesteld. “Zodra er meer zekerheid is over de planning, maken we dat kenbaar”, aldus het persloket van de gemeente Meierijstad.

Er zijn diverse groepen betrokken bij dit grote project. Naast de aannemer en uitvoerders, ook de omwonenden en horeca op de Markt. Zij worden door de gemeente op de hoogte gebracht. “De eerste individuele gesprekken met ondernemers zijn gepland. Voorafgaand en tijdens de uitvoering wordt er gecommuniceerd met informatie-panelen, brieven, gesprekken, een bouw-app, inloopmomenten in de bouwkeet enzovoort.” Noodzakelijke omleidingen worden voorafgaand aangekondigd.

Centrummanager Dirk Lammers kondigde enige tijd geleden aan dat er terraseilanden komen aan beide kanten van de Markt. Dit tot verbazing van sommige ondernemers die hier niet van op de hoogte waren. De gemeente legt uit: “Eilandterrassen zijn op een deel van de Markt mogelijk. In het eilandterrassenbeleid zijn gebieden aangemerkt waar dit zou zijn. Op alle andere locaties geldt een maatwerkbeoordeling bij aanvragen. Voor eilandterrassen gelden dezelfde regels als op alle andere terrassen, onder andere dat zij opgeruimd moeten worden als dit nodig mocht zijn voor de weekmarkt en/of evenementen.” Op de plattegrond is te zien dat de eilanden mogelijk zijn in een strook van de Gouden Leeuw tot aan de apotheek. Opvallend zijn de plekken voor onder andere Kruidvat, waar geen horeca gevestigd is. Uit de reactie van de gemeente blijkt dat Tapperij en Eeterij d’n Dommel en café Oud Rooij zelf een aanvraag moeten doen voor uitbreiding van hun terras en dat dit met maatwerk wordt beoordeeld.


Op de gemarkeerde gedeeltes mogen terraseilanden komen.