Ook zondag speelt de band.
Ook zondag speelt de band. Foto: Jos van Nunen

Zondag wederom indrukwekkende herdenking voor Market Garden

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Aanstaande zondag, 18 september, organiseert de Oranjevereniging Sint-Oedenrode de jaarlijkse Market Garden herdenking. De herdenking start om 11:00 uur op de Corridor bij het Monument to the Dutch.

“We zijn blij dat we weer een normale ceremonie kunnen organiseren waarbij iedereen uit Rooi (en omstreken) welkom is! We proberen er elk jaar iets bijzonders van te maken en ook dit jaar is dat weer gelukt. Naast de ambassades van Amerika en Engeland komt de 101ste Airborne Divisie met zo’n 120 soldaten naar Rooi om deel te nemen aan de herdenking. Ook de 101ste Divisie band (die afgelopen maandag op de markt heeft gespeeld) is aanwezig en zal zorgen voor een gedeelte van de muzikale ondersteuning”, aldus de Oranjevereniging.

Het is erg bijzonder dat dit jaar ook zo’n 25 soldaten van het 502nd Infantry Regiment aanwezig zijn (onderdeel van de 101ste Airborne Divisie). Deze eenheid heeft in september 1944 ons dorp bevrijd van 4 jaar onderdrukking. De Oranjevereniging zou het daarom erg waarderen als er zoveel mogelijk mensen bij de herdenking aanwezig zijn uit ons dorp als blijk van waardering.

De aanwezige soldaten zijn allen op dit moment gelegerd aan de grenzen van Europa om, wederom, als geallieerden ons te helpen de vrede te bewaren. Zij zullen ook een van de eersten zijn die ingezet worden mocht het toch nog escaleren aan de Oostgrens van Europa.

“We stellen u ook in de gelegenheid, tijdens de ceremonie, om eventueel bloemen te leggen. Dit kan dan bij het Monument to the Dutch of bij het tweede gedeelte van de ceremonie op de begraafplaats bij de Engelse graven. We zullen dit dan tijdens de ceremonie aangeven.”

Na de herdenking is iedereen uitgenodigd om in het Bestuurscentrum (voormalig gemeentehuis Dommelrode) samen een kop koffie te drinken en elkaar te ontmoeten.