Afbeelding

Herdenking Operation Market Garden 2014

Roois nieuws
MG2014 bestaat uit twee grote colonneritten en het inrichten van een basecamp. Zondag 14 september Route Zuid van Borkel & Schaft naar Veghel; Zaterdag 20 september Route Noord van Veghel naar Nijmegen.
Van zondag 14 september t/m zaterdag 20 september: Basecamp in Veghel. Dit is gelegen langs de A50 (vanuit Eindhoven gezien net voor de geluidswal bij BAS Trucks).

Operation Market Garden
1944. Dit jaar is het 70 jaar geleden dat de geallieerden landden in Normandie¨. Hiermee begon de bevrijding van West-Europa. Nadat de geallieerde troepen na zware gevechten eindelijk uitbraken in Normandie¨ en op 25 augustus Parijs bevrijdde, ging het snel. Brussel werd op 3 september bevrijd en Antwerpen op 4 september. Als gevolg van deze snelle opmars, werden plannen gemaakt om de oorlog te beëindigen. Veldmaarschalk Montgomery kwam met het plan dat operatie Market Garden werd genoemd. In e´e´n krachtig offensief wilde men doorbreken naar Arnhem en zo de Siegfriedlinie omzeilen en het Ruhrgebied binnenvallen. Zo zou men het industriële hart van nazi-Duitsland stilleggen en kon Duitsland de oorlog niet langer voortzetten.

De opmars van de grondtroepen werd voorafgegaan door een grootschalige luchtlandingsoperatie. Parachutisten en troepen in zweefvliegtuigen werden op verschillende plaatsen gedropt om de bruggen te veroveren. Ondertussen vertrok een grote legermacht vanuit België¨ richting Eindhoven met als einddoel Arnhem. 22.000 voertuigen trokken gedurende 3 dagen en nachten door Eindhoven. Door allerlei omstandigheden verliep de opmars niet zo voorspoedig dan verwacht. Arnhem is nooit gehaald en de operatie is bekend geworden als een brug te ver. Market-Garden is nog steeds de grootste luchtlandingsoperatie ooit.

Herdenkingen
Sinds de oorlog wordt de operatie Market Garden en de bevrijding van Zuid-Nederland herdacht. Eerst op slechts enkele plaatsen. Tijdens de kroonjaren (iedere 5 jaar) werden de evenementen op grotere wijze groter. Ook kwamen er telkens plaatsen bij die de bevrijding gingen vieren en herdenken. Jarenlang zijn de herdenkingen min of meer op zich zelfstaand georganiseerd. Van enige coördinatie was nauwelijks sprake. Zo kon het voorkomen dat op hetzelfde tijdstip om twee plaatsen een herdenking georganiseerd werd. De beschikbare voertuigen en re-enacters moesten verdeeld worden.

Stichting Platform Market Garden
In 2009 is het Platform Market Garden op vrijwillige basis van start gegaan. Verenigingen, Stichtingen en instanties uit het Market Garden gebied van Brabant tot Nijmegen werken hierin samen om evenementen te coördineren en te verbeteren. Dit beviel zo goed dat sinds 2010 het Platform een officiële stichting is. De deelnemers aan het Platform zijn en blijven zelfstandig. Het eerste wapenfeit was het doortrekken van de luisterstenen van de Liberation Route vanuit Lommel (B) door Oost-Brabant naar Grave. In 2011 zijn plannen gemaakt om bij de 70 jarige herdenking een grote herdenkingstocht te organiseren. Vele Nederlandse verenigingen en stichtingen werken hierin samen om deze tocht te organiseren.

OMG2014
Om de herdenkingsrit te realiseren is de stichting Operatie Market Garden 2014 opgericht. Het evenement heet in het kort OMG2014. Tientallen vrijwilligers zijn sindsdien in touw geweest om dit evenement mogelijk te maken. We hebben de steun van de provincies en gemeenten. OMG heeft de SBGO1 status gekregen van de Politie en hulpdiensten.