Afbeelding

“De klomp is onmisbaar” Prijsuitreiking Klompenbeurs 2012

Roois nieuws
“De klomp is onmisbaar” Prijsuitreiking Klompenbeurs 2012
Een clubje van fanatieke klompenliefhebbers kwam 5 oktober bijeen voor de prijsuitreiking van de Klompenkeuring. Voorafgaand aan het gebeuren werd er al hevig gediscussieerd over de daling van de klompenproductie. In 1950 werden er nog 3.6 miljoen klompen geproduceerd, maar dat is de afgelopen jaren sterk gedaald. Tijd voor actie, want het is doodzonde als de klomp voorgoed verdwijnt.

“Kennis, kunnen en kwaliteit zijn de sleutelbegrippen voor de toekomst” liet Henk Prins weten in zijn toespraak. Die toekomst is erg van belang, aangezien er weinig “jonge” aanwas is in de klompenmakerij. “De jongste klompenmaker is veertig plus. De eerste stap die we moeten zetten, om de klompenproductie te redden, is beginnen bij de jeugd” aldus een van de vrouwelijke bezoekers, waarop direct luid werd geapplaudisseerd.

Dat klompen geschikte werkschoenen zijn werd vrijdag bevestigd. Ad van den Broek, een medewerker van Ahrend- Oda Sint-Oedenrode, had de wens om klompen te dragen tijdens het werk. Tijdens zijn werkzaamheden kreeg hij een zware stalen balk op zijn voet, dankzij de klomp heeft hij er geen enkel letsel aan overgehouden. “Als ik mijn klompen niet aan had, was ik mijn voet kwijt geweest.” Namens de Nederlandse Vereniging van Klompenmakers kreeg Ad een paar nieuwe klompen overhandigd. Dit voorbeeld, over het sterke schoeisel, moest volgens de aanwezigen naar alle ARBO instanties in Nederland.

Burgemeester Maas reikte de prijzen uit aan de winnaars, waaronder Paul Nijhuis, die bij de gefabriceerde klompen als winnaar uit de bus kwam. “Deze prijs is een erkenning van ons vakmanschap, want een paar klompen maken is een moeilijk proces” glundert de prijswinnaar wanneer hij de trofee in handen neemt. “Je kunt nog wel zo’n goed model en goede machine hebben, maar als je er geen verstand van hebt werkt het niet”. Paul’s naam prijkt nu elf keer op de trofee. “In 1982, toen ik nog een broekie was, won ik voor het eerst de prijs” glunderde hij bij die terugblik. Bij de handgemaakte klompen won Ton Verheijen voor de vijfde keer op rij. “Ik doe aan deze keuring mee, omdat ik het altijd leuk vind om te doen, maar ik had de prijs ieder ander gegund” vertelt Ton ietwat bescheiden.

Organisator Luc van den Tillaart meldde nog een leuk nieuwtje aan Burgemeester Maas. “Volgend jaar moet iedereen op klompen komen”. Daar stemde Dhr. Maas lachend mee in: “Beloofd, ik zal ervoor zorgen dat ik volgend jaar op klompen kom”. Laten we hopen dat mensen dit voorbeeld zullen volgen, want zeg nou zelf, niemand wil toch dat het symbool van Nederland, de klomp, verloren gaat?
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding