Afbeelding

Deel van de opbrengst Vat-oe-fiets voor het goede doel

Regionieuws Regionieuws

Sint-Oedenrode Op Hemelvaartsdag, donderdag 18 mei, is weer het jaarlijkse evenement Vat-oe-fiets in Veghel georganiseerd door de 50+ vereniging Wijnu. Fietsers maar ook wandelaars konden meedoen aan een mooie route. Dit jaar ging de route van Veghel via Eerde, Sint-Oedenrode, Nijnsel en Zijtaart weer terug naar Veghel. De opbrengst van dit evenement is bestemd voor goede doelen.

Eén van de goede doelen waar dit jaar een deel van de opbrengst naar toe gaat is de Stichting VPTZ; Vrijwilligers in de Palliatieve Terminale zorg. VPTZ bemande dit jaar tijdens Vat-oe-fiets een rust- en stempelpost langs de route in Nijnsel, aan de Lieshoutseweg. Sint-Oedenrode en omgeving valt ook binnen het werkgebied van VPTZ Uden-Veghel.

VPTZ ondersteunt mantelzorgers en thuiszorg-organisaties door vrijwilligers in te zetten in thuis-situaties waar iemand in de laatste levensfase verkeert. De vrijwilligers geven aandacht en praktische ondersteuning aan terminale patiënten en hun naasten. Meestal is deze ondersteuning in de nacht zodat de mantelzorger kan slapen om er overdag voor zijn geliefde te zijn. Inzetten van vrijwilligers overdag is ook mogelijk. VPTZ staat voor een waardige laatste levensfase op de plek van voorkeur met de inzet van vrijwilligers. De vrijwilligers hebben allemaal een scholing over palliatieve zorg afgerond en ze zijn getraind in het “Er zijn”. Zij bieden een luisterend oor en emotionele maar ook praktische ondersteuning. Voor medische en professionele handelingen schakelen zij de professionele zorg in.

Vat-oe-fiets telde dit jaar ruim 900 deelnemers die mee hebben gefietst en gewandeld. Bij de rust- en stempelposten konden de deelnemers genieten van soep, broodjes en koffie/thee. Ze konden er een gezellig praatje maken met elkaar en kennis maken met de activiteiten van de “Goede Doelen” waar de opbrengst van Vat-oe-fiets dit jaar naar toe gaat.