Afbeelding

Rooise boekpresentatie “Op klompen naar school”

Recreatie en Toerisme Recreatie en toerisme

Sint-Oedenrode - Stichting Brabantse Klomp had met auteur en Schijndelaar Wim van Uden van het prachtige boek “Op klompen naar school” de boekpresentatie vanwege Corona al twee jaar moeten uitstellen. De jaarlijkse Klompencontactdag (voorheen Brabantse Klompenbeurs) op vrijdag 1 oktober was een mooi moment om deze presentatie te combineren in streekbelevingscentrum De Gasthuishoeve. 

In dit centrum is een klompenwerkplaats ingericht en worden regelmatig cursussen handgemaakte klompen gegeven, een uitgelezen plek voor deze presentatie. Naast een veertigtal klompenmakers uit het gehele land waren de Rooise klompenfamilies uitgenodigd die in het boek waren uitgelicht: één uit Olland, Nijnsel en Olland en drie uit het centrum van Sint-Oedenrode. Voor alle klompenmakers én de Rooise families vertelde Wim van Uden over de enorme werkgelegenheid in de dorpen Best, Liempde, Schijndel en Sint-Oedenrode die de klompenindustrie in de 19e en 20e eeuw bracht. 

Mooie gedichten, wetenswaardigheden en smakelijke verhalen werden opgehaald over de grote festiviteiten tijdens de jaarlijkse Klompenbeurs in ons dorp. Van Uden sloot af met het bijzondere verhaal dat bij de eerste maanlanding in 1964 de Amerikaanse astronauten op vermoedelijk Rooise klompen over het maanoppervlak liepen, gemaakt van populierenhout uit onze omgeving. Een lezenswaardig boek, met veel Rooise verhalen over verleden én toekomst. Geïnteresseerden kunnen het boek bestellen via www.brabantseklomp.nl