Afbeelding
Foto: Nienke Habraken

Keulse pottenmuseum een toevoeging aan de Gasthuishoeve

Recreatie en Toerisme Recreatie en toerisme

Sint-Oedenrode – Als je de enige of een van de weinige bent, ben je al snel de grootste. Dat weet ook Eric van den Hurk van de Gasthuishoeve. Al een tijdje keek Eric tegen een lege kamer aan, deze ruimte is omgetoverd tot een Keulse pottenmuseum. De familie van de overleden Piet van der Vleuten schonk de verzameling potten. Tientallen, zo niet honderd Keulse potten zijn te bewonderen.

Er is van alles te beleven bij de Gasthuishoeve. Naast de grote, open ruimte waar genoeg ruimte is voor een groep mensen zijn er nog verschillende kleinere ruimtes. Een bierbrouwerij, chocolaterie, hooischuur voor kinderen, lunchroom, tropische tuin met vijver, feestzaal, klompenmakerij, huiskamer in de stijl van de jaren ’60 en nu dus ook een Keuls pottenmuseum.

“De potten komen van Piet van der Vleuten”, vertelt Eric, “hij en zijn vrouw hadden een grote verzameling.” Toen Piet en zijn vrouw allebei waren overleden erfden hun kinderen de pottenverzameling. “Zij wisten niet zo goed wat ze ermee moesten doen. De kinderen wilden de collectie graag bewaren, dus toen heb ik gezegd dat ze die hier konden tentoonstellen”, gaat hij verder. Het museum is sinds twee weken te bezoeken en Eric krijgt positieve reacties, er zijn zelfs bezoekers bij de Gasthuishoeve die ook hun Keulse potten langs komen brengen om de verzameling uit te breiden. “Ik zou graag uitbreiden en dat gaat ook zeker gebeuren. Weet je wat het is? Eén potje is niks, maar omdat het er zoveel bij elkaar zijn is het bijzonder’, lacht Eric trots.

Er komen nog informatieve teksten op de wanden van de ruimte. “Het is een aanvulling voor ons. Het sluit perfect aan bij het geheel.” Hij heeft ook onderzoek gedaan naar de Keulse potten. Al wijzend naar verschillende soorten legt hij uit dat de productie van de potten rond 1400 is begonnen. “Je hebt dus ook gruwelijk oude,” vertelt hij met een verkleurde pot in zijn handen, “maar ook nieuwere waar bijvoorbeeld het merk ‘Campina’ op vermeldt is.”

Afbeelding
Afbeelding