Een sfeerbeeld van het plan van Huizenhoog.
Een sfeerbeeld van het plan van Huizenhoog.

Ondergrondse raadszaal: discussie bestuurscentrum op z’n kop?

Politiek Politiek Meierijstad

Sint-Oedenrode – Valt er nou niks méér te kiezen? zal menig Rooienaar de afgelopen tijd verzucht hebben. Zeker niet bij de verkiezingen voor de tweede kamer, waarschijnlijk ook niet bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Maar wel bij de herbouw van zwembad De Neul en de inrichting van de Markt, waarbij zoveel uiteenlopende ideeën werden ingediend dat half Rooi zich niet in de ontwerpen herkent. En ook bij de optimalisering van het Rooise kasteel-raadhuis annex bestuurscentrum, waar de vier (eigenlijk: twee) scenario’s van adviesbureau HEVO vooral bestonden uit het anders inkleuren van de bestaande ‘lobben’ en de afsplitsing daarvan in een deel voor verkoop/verhuur met woonbestemming of maatschappelijke organisaties. Maar nu legt Huizenhoog architecten een bommetje onder dat laatste: maak een raadszaal op (eigenlijk: onder) het plein vóór het monumentale gedeelte.

Scenario vijf
Wie als eerste denkt dat het geheel daarmee een stuk duurder wordt zit ernaast, aldus Björn Schoeberichts van Huizenhoog. In de huidige versie van de presentatie, die donderdagavond wordt vertoond tijdens de raadscommissie en online te volgen is op de site van de gemeente, wordt nog gesproken over ‘financieel vergelijkbaar met scenario twee’. “Maar inmiddels weten we dat HEVO in de kostenraming geen rekening heeft gehouden met de inrichting van de raadszaal. Omdat in ons ‘scenario vijf’ niet twee, maar drie lobben worden vrijgespeeld voor verhuur of verkoop, en die drie veel meer een logische eenheid vormen, komt dit de verhuurbaarheid en verkoopbaarheid en ook de opbrengst daarvan zeer ten goede. Wij hebben al een geïnteresseerde koper voor 2,4 miljoen.”

Symboliek
In de presentatie van Huizenhoog zou ‘scenario vijf’’ niet alleen aan de praktische en financiële kant een serieuze ‘gamechanger’ zijn. Als rode draad loopt door het verhaal de symboliek van de drie hoofdkernen van Meierijstad, verbeeld in ellipsvormige paden naar elke hoofdkern die elkaar op het plein bóven (jawel!) de raadszaal doorkruisen. De raadszaal zelf wordt niet het spreekwoordelijke achterkamertje voor politieke onderonsjes, maar verbeeldt juist transparantie, in de letterlijke betekenis van het woord. Een dik glazen plafond laat ieder die wil, meekijken wat daar beneden gebeurt. Desgewenst kan meeluisteren ook nog een optie zijn. De presentatie staat bol van de superlatieven, en laat geen term onbenut om de plannen van HEVO te overschaduwen. “Veel logischer, imposanter, eleganter, logistiek beter, zonder afbreuk te doen aan dit monument maar juist door alle aanwezige componenten te versterken.”

Zwembad en Henkenshage
Parallel aan dit proces, speelde Huizenhoog overigens ook een rol bij de keuze voor herbouw van zwembad De Neul. Schoeberichs kreeg in de raadscommissie de handen op elkaar na een boeiende presentatie van een nieuw zwembad aan de andere kant van de Dommel, waarbij het oude zwembad in de tussenliggende anderhalf jaar gewoon open had kunnen blijven plus nog een paar forse voordelen ten opzichte van de uiteindelijke keuze. Ondanks forse kritiek uit politieke hoek op de eerder gestelde randvoorwaarden waaraan het plan niet voldeed, trok hij zich terug en schreef niet in bij de aanbesteding. Langer geleden heeft Huizenhoog Rooi toch al iets laten zien van hun ideeën over transparantie. Wie ooit een kijkje mocht nemen op de binnenplaats van kasteel Henkenshage, weet wat we bedoelen.

‘Géén nieuwbouw’
Kort voor het ter perse gaan van deze editie heeft de gemeente gereageerd op vragen onzerzijds. “De gemeenteraad heeft geformuleerd dat een onderzoek naar nieuwbouw niet aan de orde is en kwam tot het besluit om onderzoek te verrichten naar het optimaliseren van gebruiksmogelijkheden en bezetting van het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode. Hieraan is uitvoering gegeven met als resultaat het voorstel dat in de raad van 1 april aanstaande ter bespreking en besluitvorming voorligt.” Met andere woorden: Het plan van Huizenhoog past niet binnen de gestelde kaders.

Voorgeschiedenis
De gemeenteraad ging destijds zo faliekant voor het oorspronkelijke collegevoorstel voor nieuwbouw (in Veghel) liggen, dat zelfs een collegevoorstel om beide opties te onderzoeken werd weggestemd. Niet éérst, maar alléén onderzoek naar optimalisering van het huidige bestuurscentrum. Maar juist dáárdoor kan scenario 5 geen rol meer spelen bij de besluitvorming, is onze conclusie uit het antwoord van het college. Al heeft de gemeenteraad altijd het laatste woord.

Afbeelding
Een sfeerbeeld van het plan van Huizenhoog.