Het fietspad naast de Ollandseweg is aan beide kanten een lappendeken.
Het fietspad naast de Ollandseweg is aan beide kanten een lappendeken. Foto: Jeroen van de Sande

Rooise zorgen

Politiek Politiek Meierijstad

Sint-Oedenrode - Na een paar maanden relatieve stilte in de Meierijstadse politiek krijgt Rooi nu in korte tijd een paar collegebesluiten voor haar kiezen waar de inwoners niet vrolijk van worden. 

Door: de redactie

Ten eerste de mededeling dat het veelbesproken fietspad aan de Ollandseweg pas in 2022 gereconstrueerd zal gaan worden. Wethouder Harry van Rooijen geeft daarbij aan dat tussentijds nog de nodige herstelwerkzaamheden gaan plaatsvinden, maar dat gebeurt al sinds mensenheugenis met enige regelmaat. De regelmatige wortelopdruk en de lappendeken van restmaterialen zou bij wijze van spreken kunnen meedingen naar erkenning als historisch erfgoed. Het kan geen toeval zijn dat regelmatig wielrenners de hoofdrijbaan niet alleen als comfortabeler, maar zelfs als veiliger lijken te ervaren.

In het laatste Rooise college was wegenonderhoud de portefeuille van Ad van der Heijden, maar zijn voorgangers deden het niet veel anders dan hij. Overigens was en is dit een verantwoordelijkheid van het voltallige college, dat het geld liever aan andere dingen uitgaf maar ook niet anticipeerde op de prioriteiten van de toekomstige fusiegemeentes. En ja, de Rooise gemeenteraad heeft het college natuurlijk wél steeds de ruimte hiervoor gegeven.

Te oordelen aan het programma wegenonderhoud van Meierijstad, was Rooi voor dit vak in ieder geval met afstand het slechtste jongetje van de klas. In het eerste jaar na de fusie hebben wij deze gedachte al eens gedeeld met de gemeente, maar die ging daar – oh wat verrassend - niet op in. We zullen het er mee moeten doen.

Een andere ontwikkeling die veel Rooienaren zorgen baart is het woningbouwprogramma. Onlangs kopte DeMooiRooiKrant dat de woningbouw over de periode 2025 tot en met 2029 op slot zou gaan. Dit wordt door het college fel ontkend, maar het geheel wordt er naar onze mening niet duidelijker op. Het is in ieder geval wél duidelijk dat het zwaartepunt voor woningbouw voornamelijk bij Veghel komt te liggen. Zie ook elders op deze pagina.

De kans bestaat dat er tussen 2025 en 2029 amper tot niets meer wordt gebouwd in Sint-Oedenrode.