Etienne Franken in een thuiswerksituatie.
Etienne Franken in een thuiswerksituatie.

Zoveel meer dan ‘burgemeester-fluisteraar’

Politiek Politiek Meierijstad

Meierijstad - Voor veel burgers is de gemeente altijd een ver-van-hun-bed-show geweest, en zal het altijd wel blijven. Of, vooruit, een noodzakelijk ongemak als je er even langs ‘moet’ voor de een of andere formaliteit. Het imago van een gemeenteambtenaar is ook niet echt spannend, geeft Etienne Franken meteen toe. En hij kan het weten. “Van feestjes en zo”. Hij is de griffier van Meierijstad, een titel waar alleen ingewijden en een minderheid aan politiek of bestuurlijk geïnteresseerde inwoners zich iets bij kunnen voorstellen.

Wie wel eens een gemeenteraadsvergadering bijwoont, of via live stream online volgt, ziet Etienne altijd naast de burgemeester zitten. Wat hij daar vooral doet, vaak zachtjes hoorbaar door de microfoon, is smiespelen in het oor van de burgemeester. Dan kan die zonder op te kijken de namen opschrijven van de gemeenteraadsleden die hun vinger opsteken. Omdat ze straks graag iets door de microfoon willen vragen, of vertellen. Scheelt weer tijd.    

De term ‘burgemeester-fluisteraar’ valt, en zijn geamuseerde reactie op dat plagerijtje blaast al heel wat stof van het 1.0 imago van griffier. Hoewel dat bij een rechtbank bijvoorbeeld weer een andere functie is dan bij een gemeente, maar dat terzijde.  En nu laten we hem zelf aan het woord.

“Ik ben 42 jaar, gehuwd en samen hebben we twee dochters. Ik woon in Boxtel. Voordat ik vanaf 1 september 2016 hier griffier werd, werkte ik onder meer in de gemeenten Loon op Zand, Oisterwijk, ’s-Hertogenbosch en Tilburg, veelal in juridisch- bestuurlijke functies. De griffie bestaat naast mij uit 4 griffiemedewerkers. Wij werken alleen voor de raad en niet zoals de overige ambtenaren van de gemeente voor het college van burgemeester en wethouders. Als griffier en griffie sta je de raadsleden en burgercommissieleden bij in woord en daad. Je geeft advies, bent sparringpartner en legt voorstellen voor. Samen met de burgemeester bereid je de raadsvergadering voor en zie je mee toe op de orde van de vergadering. Een griffier is onafhankelijk van het college en vooral onpartijdig. Zo kan het gebeuren dat je op dezelfde dag meedenkt aan plannen van twee verschillende fracties terwijl deze plannen elkaar tegenspreken. Voor een griffier is niet van belang wat de uitkomst is van een debat maar dat het debat volgens alle democratische waarborgen verloopt en iedereen zijn of haar bijdrage hierin heeft kunnen geven. Als het gaat om verordeningen van de raad zelf, de vergaderorde en werkafspraken van de raad of commissies hebben we een initiërende rol. We zijn leidend in het proces, niet in de inhoud.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant