Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

Tussenstand KCR gebiedsvisie: aan alles is gedacht

Politiek Politiek Meierijstad

Sint-Oedenrode - Woensdagavond vond weer een goed bezochte presentatie plaats van de werkgroep Gebiedsvisie KCR (Kinderbos, Cathelijne, Rijsingen), waarin de tussenstand van het initiatief werd gepresenteerd. Degenen die hun eerdere presentaties bij De Helden van Kien bijgewoond hadden wisten het al: dit kan gewoon niet fout gaan. Met zoveel transparantie, inbreng niet vanaf inspraak maar vanaf beginspraak, draagvlak, goed opgeleide werkgroepleden die hun ervaring in het bedrijfsleven of organisaties professioneel inzetten om het initiatief tot een succes te maken, participatie van de gemeente en alle ‘stakeholders’ waarbij ook tegenstrijdige belangen boven tafel werden besproken, is werkelijk aan alles gedacht.

Voor zover dat natuurlijk mogelijk is, omdat veel ontwikkelingen steeds sneller gaan en de gemeenteraad uiteindelijk grotendeels bepaalt in hoeverre de gebiedsvisie bepalend is voor wat er met het gebied gaat gebeuren. Een van de vragen uit het publiek was dan ook, welke status het uiteindelijke rapport zal hebben om van invloed te zijn op het eindresultaat. Het antwoord bleek grotendeels te liggen in de Omgevingswet, die waarschijnlijk volgend jaar al in werking treedt en een aardverschuiving teweeg zal brengen in de traditionele manier van besluitvorming. Overheidsbesluiten moeten dan, veel meer dan nu het geval is, integraal (allesomvattend) worden beoordeeld waarbij ook rekening moét worden gehouden met de wens van de betrokken burgers. “Ze kunnen dus niet om ons heen” aldus werkgroep-lid Richard de Visser. Waarmee zeker niet gezegd was dat al hun aanbevelingen moeten worden overgenomen.
Het uitwerken van de inbreng was opgenomen in een rapport met meer dan 300 pagina’s. Er is weinig fantasie voor nodig om te bedenken welk monnikenwerk het voor de werkgroepleden is geweest om dit in te dikken tot 82 pagina’s – maar dan wel met 218 pagina’s aan bijlagen. Wél bevattelijk voor alle aanwezigen was de helder uitgelegde fasering en structuur, voorzien van organisatie-en processchema’s in Power Point.
 Ondanks de enorme hoeveelheid materiaal wist de werkgroep, verder bestaande uit Romano van der Meijden en Paul v.d. Vleuten, om de grote lijnen vast te houden en de hele presentatie in anderhalf uur af te ronden. Waarbinnen ook nog ruimte was voor een mini-presentatie van het initiatief Samen-Buurt van (de straat) Kinderbos en de Bachstraat, waarbij de voordelen van kleinschaligheid alleen al door de vrijwel huis-aan-huis deelname aan activiteiten tot de verbeelding spraken. Op www.kcrgebiedsvisie.nl is alle informatie te vinden.