Bij het starten van de stoommachine sist en rommelt de oude dame eventjes om daarna  rustig te snorren
Bij het starten van de stoommachine sist en rommelt de oude dame eventjes om daarna rustig te snorren Foto: Hans van den Wijngaard

Ook vandaag nog stoomdagen op Hoeve Strobol

Oproep

Sint-Oedenrode – Dit weekend zijn op Hoeve Strobol weer de stoomdagen. Ook vandaag kunnen bezoekers nog genieten van de in werking zijnde R. Wolf stoommachine uit 1935. Ook worden regelmatig de Deutz Dieselmotor en het Kromhout aggregaat gestart. Wie minder met techniek heeft, maar wel geïnteresseerd is met wat voor spullen onze opa’s en oma’s en hun ouders het dagelijkse leven veraangenaamden is het museum ook geopend.

De warmte van de werkende stoommachine komt de bezoekers al in het museum tegemoet. Maar te horen is de machine nog niet. Nee, zelfs vlak bij de volop in werking zijnde stoommachine kan op een normaal volume een gesprek worden gevoerd. Een naaimachine of een bladblazer produceren tientallen decibellen meer geluid. Alleen bij het opstarten van de machine sist even wat damp uit het bijna 90 jaar oude apparaat.

Het opstarten van de machine is een uitgebreid proces. “Afgelopen maandag ben ik al begonnen met het voorverwarmen van de machine. Als de machine net als nu op bedrijfstemperatuur is, dan is de ketel zeventien mm langer dan wanneer die op ‘kamertemperatuur’ is. Zouden we de machine in een keer vanuit nul naar honderd heet stoken dan trekt alles krom en is het gedaan. Door elke dag een beetje meer warmte toe te voegen, verloopt het uitzettingsproces rustig en lijdt het stoommachine er niets mee”, legt Bert Verbakel uit.

Voor het opstarten van de Deutz Dieselmotor uit de jaren dertig van de vorige eeuw is minder tijd nodig. Dat is ook maar goed ook, de motor was bij het pompstation van Brabantwater in gebruik als aandrijving voor een noodstroomaggregaat. Behalve voor proefstarten is de machine nooit nodig geweest. In vergelijking met de stoommachine is deze dieselmotor een stuk luidruchtiger. Wat verderop in de tweede hal is nog een ander noodstroomaggregaat te zien. Dit is een Kromhout aggregaat dat jarenlang in gebruik was bij de PTT, dat toen nog stond voor Post, Telegraaf en Telefoon de voorganger van de huidige KPN. In geval van nood moesten telefooncentrales van stroom worden voorzien en dit op een DAF-aanhanger gebouwde aggregaat kon snel naar de plaats van het onheil worden gebracht. De machine moest letterlijk worden aangeslingerd.

U kunt vandaag de stoomdagen nog bezoeken op Hoeve Strobol. De deur gaat open om 12:00 uur en u bent tot 17:00 uur welkom. De toegangsprijs is 8,= euro en kinderen van vijf tot twaalf jaar betalen 5,= euro.

Op tijd hout bijvullen om de druk letterlijk op de ketel te houden
Als de machine eenmaal loopt is ze de rust zelf
De Deutz Dieselmotor die als noodaggregaat voor Brabantwater in dienst was  heeft in Strobol een waardige oude dag
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding