Het oude Zwijsen.
Het oude Zwijsen.

Zwijsen College bestaat 75 jaar: ‘Een herinnering voor altijd’

Onderwijs Onderwijs

Meierijstad - Het Zwijsen College bestaat op 14 september 75 jaar. “Dit willen wij groots met jullie vieren en wel op zaterdag 30 september. Op die dag organiseren we een reünie voor onze oud-leerlingen en oud-medewerkers”, vertelt Mark Bax, lid van het organisatiecomité achter de reünie. 

Door: Ties van Dooren.

Samen met Rob Peters, Rodger Wellens, Roy Cuppen en Ingrid van Doore is Bax druk bezig met de organisatie en de invulling van de reüniedag. Het thema is bekend. Bax: “Zwijsen 75 jaar: een herinnering voor altijd! Het dekt de lading goed. We gaan met z’n allen herinneringen ophalen.” Vijf jaar geleden vond de reünie plaats op de Noordkade. Dit jaar is er gekozen om iedereen naar school te laten komen. “Het is leuker om het op school te doen”, vindt Bax. “Je hebt dan toch meer het gevoel dat het om een schoolreünie gaat.” 

De reünie bestaat uit twee delen. De middag staat met name in het teken van herinneringen ophalen met oud-leraren en -leerlingen, foto’s bekijken uit het verleden en het rondsnuffelen op de voor velen nieuwe locatie op het Prins Willem Alexander Sportpark in Veghel. “Iedereen die zich heeft aangemeld is welkom. Ik denk dat het harstikke leuk is om even binnen te wandelen. Ook is het ideaal voor de wat oudere bezoekers. Zij kunnen in alle rust oud-klasgenootjes ontmoeten en verhalen over vroeger uitwisselen. We zijn druk bezig om oud-leraren te strikken die gastlessen willen verzorgen.”

‘s Avonds barst het feest los. Bax: “In de avond hopen we samen met jullie een ouderwets Zwijsenfeest te beleven in de sporthal van onze school. Er is uiteraard livemuziek, veelal verzorgd door oud-leerlingen. Zo komt Repop optreden. Het wordt een spektakel”, belooft de leraar van het Zwijsen College. Zowel de sporthal als de school wordt omgetoverd tot feestlocatie. “Een plek waar we samen met jullie herinneringen op willen halen uit het verleden”, vult Bax aan. De organisatie hoopt op 2200 bezoekers. “Zoveel hadden we er vijf jaar geleden. Er is overigens ruimte voor meer”, verzekert Bax.

Het definitieve programma moet nog vorm krijgen. De feestavond begint rond 19.00 en duurt tot 01.00 uur. Bax denkt dat de avond vooral in het teken zal staan van het terugzien van oude bekenden. “Het moet een feest der herkenning worden. Ook voor ons leraren. Wij kijken er enorm naar uit.” Tijdens het aanmelden vielen er twee dingen op. Allereerst werd er gevraagd naar de favoriete leraar. Bax legt uit: “Dan krijgen we een beeld van wie we moeten vragen voor de gastlessen. Een aantal hebben we er al op het oog, maar wellicht komen er nog verrassende namen naar boven.”

Oud-medewerkers en -leerlingen kunnen zich aanmelden via: www.zwijsencollege.nl, onder het kopje Agenda. De entreeprijs bedraagt 20 euro, inclusief twee consumpties. “We hopen dat jullie je massaal aanmelden. Heb je nog ergens leuke foto’s uit je schooltijd? Deze ontvangen we graag op reunie@zwijsencollege.nl”, besluit Bax.