De 150e aanmelding werd verrast.
De 150e aanmelding werd verrast. Foto:

Feestelijke traktatie voor 150-ste deelnemer Meierijstad On Stage

Onderwijs

Meierijstad - Op dinsdag 17 januari ontving hovenier Joris Vlassak, directeur van Joris Vlassak Tuinen, uit handen van de projectleider Harm van Son van Meierijstad On Stage, een feestelijke slagroomtaart. Reden hiervoor was de 150-ste aanmelding door Joris Vlassak als beroepsbeoefenaar en deelnemer aan het scholenproject van Fioretti College en Elde College. De overhandiging vond plaats op De Noordkade in Veghel, alwaar het bedrijf van Vlassak niet alleen op deskundige wijze bijdraagt aan de ‘vergroening’ maar waar op 2 maart ook het Beroepenfeest plaatsvindt.

Meierijstad On Stage, het Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) project voor VMBO- leerlingen in de gemeente Meierijstad, is bezig aan z’n vierde editie. Tijdens het Beroepenfeest in de Koekbouw op de Noordkade op donderdag 2 maart 2023 vertellen beroepsbeoefenaren en vaklieden aan zo’n 900 leerlingen over hun vak. Op de Doe Dag, donderdag 16 maart, gaan leerlingen bij hen op werkbezoek om ze bekender te maken met een bepaald beroep of branche. Om de keuze voor leerlingen zo ruim en breed mogelijk te maken, zijn zo veel mogelijk beroepsbeoefenaars uit diverse sectoren welkom. Inmiddels staat de teller op 150 deelnemers, maar volgens Harm van Son mogen er gerust nog enkele tientallen bij komen. ,,Met name binnen de sectoren ‘zorg & welzijn’ en ‘groen’ kunnen we nog best wat extra aanmeldingen gebruiken, maar feitelijk is iedere beroepsbeoefenaar in de regio Meierijstad die wil bijdragen aan gelukkige keuzes van VMBO-ers voor hun toekomst van harte welkom”.

Handen uit de mouwen
Joris Vlassak benadrukte tijdens de ontmoeting het belang van het project voor zijn branche. ,,We hebben als hoveniersbedrijf eigenlijk volop werk met het ontwerpen, realiseren en onderhouden van tuinen. Mijn grootste zorg zit in het vinden van voldoende goed geschoolde en gemotiveerde medewerkers. Kennelijk is er nog steeds sprake van een negatief imago als het gaat om vakmanschap waarbij je de handen uit de mouwen moet steken. Dit terwijl ons vak zoveel te bieden heeft als het gaat om creativiteit, natuur en buitenleven en vormgeving. Bovendien kunnen jonge mensen in ons vak een echt serieuze boterham verdienen. We laten dan ook graag zien aan de leerlingen bij Meierijstad On Stage waar we mee bezig zijn en hopen natuurlijk dat een aantal uiteindelijk kiest voor een ‘groene’ vervolgopleiding.”

Waarom On Stage?
Kiezen op jonge leeftijd is best lastig en je kunt daarom het beste zoveel mogelijk informatie verzamelen. Informatie van de mensen die het vak uitoefenen is heel waardevol. Een goede keuze biedt toekomstperspectief en kan jongeren motiveren. Zin hebben in een vak, uitkijken naar een vakopleiding kan vroegtijdige uitval, teleurstelling en demotivering van leerlingen in het MBO helpen voorkomen. VMBO-ers doen ertoe en daarom investeren we met z’n allen in hun toekomstdromen. Zij zijn straks de handjes aan ons bed, de kanjers van kantoor en winkel, de handige monteur die ons weer komt redden, of een toekomstige Award-winnaar. Jongeren hebben ambities en dromen. Realiteitszin mag niet leiden tot ontmoediging. Wel tot: laten we kijken hoever we samen komen en wat zijn eventuele passende, leuke en zinvolle alternatieven. Aanmelden als Beroepsbeoefenaar kan gratis via www.meierijstadonstage.nl/aanmelden