De schoolklas van Julia Jansen. Ze staat er tussen, maar lastig te omschrijven waar!
De schoolklas van Julia Jansen. Ze staat er tussen, maar lastig te omschrijven waar!

Achtstegroepers: “musical gaat ‘gewoon’ door”

Onderwijs Onderwijs

Sint-Oedenrode - De basisscholen hebben de deuren weer geopend. De kinderen mogen dan de ene week twee dagen naar school en de andere week drie dagen. Voor groep 8 is het sowieso een bijzondere periode. Het zijn de laatste maanden op de basisschool voor ze uitvliegen naar het middelbaar onderwijs. Ze sluiten het jaar normaal gesproken af met kamp en een eindmusical, maar hoe zit het in deze coronatijd? 

Anne Sophie van Riel (12)
Anne Sophie van Riel zit in groep 8 van basisschool Eerschot. De rollen van de eindmusical waren al verdeeld. Ook heeft de school de boekjes al uitgedeeld, dus de achtsegroepers zijn thuis aan het oefenen. Anne Sophie: “Vanaf volgende week gaan we weer op school oefenen. De musical gaat waarschijnlijk door.” Het maakt Anne Sophie niet zoveel uit dat de eindtoets niet doorgaat, want de eindtoets is niet meer bepalend voor het advies. In augustus begint ze op het Beekvliet in Sint-Michielsgestel op het gymnasium. “Ik heb heel veel zin om naar de middelbare school te gaan, want ik ben toe aan iets nieuws.” Op dit moment maakt de scholiere thuis huiswerk. “Als ik een vraag heb dan kan ik die stellen via Google Meet, mijn juffrouwen zijn daar ingelogd om ze te beantwoorden.”

Julia Jansen 
De Nijnselse Julia Jansen zit in groep 8 van basisschool Sint Antonius van Padua. Ook zij oefent, net als Anne Sophie, thuis voor de eindmusical die tot nu toe ‘gewoon’ doorgaat. “Volgende week gaan we weer op school oefenen. Als de regels niet veranderen mogen we optreden.” De achtstegroepers gaan normaal gesproken ook op kamp om het laatste jaar op de basisschool af te sluiten. Julia: “Het kamp is nu verzet naar juni. We zouden eerst in mei gaan, maar dat kan nu dus niet.” Ze kijkt enorm uit naar zowel de eindmusical als het kamp, want dat zijn toch de leukste momenten van het schooljaar. Nu de eindtoets niet meer bepalend is voor het advies maakt ook Julia zich niet druk over het feit dat deze niet doorgaat. “Ik ga naar het Zwijsen College in Veghel. Daar ga ik havo/vwo doen”, vertelt ze.