Afbeelding
Foto: Jeroen van de Sande

Kledingkast opgeruimd… en dan?

Duurzaamheid

Sint-Oedenrode - Je hebt tijd over en ziet de bende in je kledingkast. Het wordt echt tijd om orde te scheppen in de chaos. De truien, lange broeken, vesten en winterjassen worden ingeruild voor T-shirts, korte broeken, jurkjes en rokjes. Maar waar laat je in deze coronatijd de kleding die je weg wilt doen?

De kledingbakken van de gemeente Meierijstad zijn open. Voor Sint-Oedenrode betekent dit dat men kleding in kan leveren op het Monseigneur Bekkersplein, in de Neulstraat, Pastoor Smitsstraat, Pastoor Teurlingsstraat en Pieter Christiaanstraat. Fieke van Schijndel, communicatiemedewerkster gemeente Meierijstad: “De gemeente biedt inwoners onbeperkt de mogelijkheid textiel te blijven inleveren. We vinden het belangrijk dat de inwoners hun afval goed scheiden. We willen voorkomen dat textiel bij het huishoudelijk restafval gedaan wordt, waardoor het verloren zou gaan voor hergebruik.” Hergebruik van het textiel is alleen mogelijk wanneer er geen andere spullen in de bakken worden gestopt. “Verder gaan we ervan uit dat inwoners bij inlevering van textiel zich houden aan de huidige RIVM-richtlijnen”, vertelt Van Schijndel. Het ingeleverde textiel uit de bakken gaat naar het TextielSorteerCentrum in Schijndel, een sociale werkplaats van de WSD-groep. Daar wordt alles gesorteerd in verschillende kwaliteiten. “Afhankelijk van de kwaliteit wordt het textiel verkocht aan kringloopwinkels of aan bedrijven die het als grondstof gebruiken voor nieuwe producten”, voegt de communicatiemedewerkster er aan toe.

Naast dat je textiel in kan leveren bij deze inzamelbakken, kan je het ook bij de kringloopwinkels kwijt. Momenteel is d’n einder gesloten vanwege het coronavirus. “Wij werken alleen met vrijwilligers en dat zijn allemaal ouderen, een hele groep boven de tachtig”, vertelt medewerkster Anneke Middelberg. Het is nu dus niet mogelijk om daar kleding in te leveren, maar zodra de kringloopwinkel de deuren kan openen zijn alle spullen weer welkom. Alle kleding hing al klaar voor het zomerseizoen en is klaar voor de verkoop. Anneke: “We zijn druk bezig om bijvoorbeeld een looproute te creëren en andere dingen om snel weer open te gaan. Ik denk dat er ook medewerkers zijn die angst hebben om weer te komen, en terecht. Als je wat ouder bent en je hebt onderliggende klachten, dan moet je dat ook zeker niet doen.”

Daarnaast kan je kleding inleveren bij de Kledingbank in Eindhoven. Emily Zwartkruis, voorzitter van de kledingbank, vertelt dat ze een paar weken dicht zijn geweest. “Iedereen was natuurlijk z’n winterkleding aan het opruimen, als we niet open zijn om kleding aan te nemen dan hebben we komende winter niks om weg te geven. Daarom zijn we snel open gegaan”, zegt Zwartkruis. In april opende ze de deuren van het pand en die maand ontvingen ze honderden zakken met kleding. Vooral nadat er op televisie een oproep kwam om kleding niet meer in de kledingbakken van de gemeente te doen, ontving de Kledingbank gigantische hoeveelheden.

Zwartkruis: “Toen zijn we eigenlijk een beetje geschrokken en hebben we het even op pauze gezet. We hebben de bordjes en het Facebookbericht weggehaald, maar we zijn wel open geweest. Nu zijn we weer op de reguliere openingstijden aanwezig.” De Kledingbank loopt tegen een probleem aan: ze kunnen niet alles kwijt. Vanwege het coronavirus hebben ze besloten om enkel kinderkleding weg te geven. “Kinderen groeien uit kleding, volwassenen kunnen een kledingstuk nog wel een jaar aan”, is de opvatting. “We hebben best een groot pand. Normaal gesproken is die voor een groot gedeelte dameskleding, een ander gedeelte heren en een kinderafdeling. Wat we nu gedaan hebben is alle heren- en dameskleding opgeruimd. In de dameshoek hangt nu bijvoorbeeld meisjeskleding, bij de heren hangen alle jassen. Zodat de ouders afstand kunnen houden.” De kleding die ingeleverd wordt moet gewassen zijn. De Kledingbank vraagt - altijd - om schone en hele kleding. “Wij kijken aan de hand van het aanbod hoeveel we weg geven. Voor die kinderkleren is het zo dat in de maten tussen 134 en 176 we altijd te weinig hebben. Dan krijgen ze minder mee dan in die kleinere maten”, is Zwartkruis reëel. Heeft u oude kleding over? Dan weet u nu dat het altijd op een goede plek terecht kan.