Inmiddels zijn de routes in ontwikkeling.
Inmiddels zijn de routes in ontwikkeling. Foto: Marleen Bijnen

Ruiterroutes volop in ontwikkeling

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Er zijn talloze wandel- en fietsroutes in Meierijstad. Routes die je door het prachtige buitengebied van de gemeente leiden. Binnenkort kan je ook te paard genieten van de natuur. De werkgroep die zich hard maakt voor de ontwikkeling van nieuwe ruiterroutes heeft al flinke stappen gezet.

Die werkgroep komt voort uit een initiatief van de redactieraad van Bezoek Meierijstad, vanuit het idee dat paarden een belangrijk onderdeel zijn van de cultuur in Meierijstad. Door het ontwikkelen van nieuwe ruiterroutes, maar ook door verhalen rondom paarden en -liefhebbers in en uit Meierijstad te vertellen op BezoekMeierijstad.nl. Verhalen die een aanvulling zijn op de ruiterroutes en meer vertellen over ‘het paardenwereldje’ in Meierijstad. Van de recreatieve ruiter tot aan meervoudig Olympisch kampioen Anky van Grunsven. Alle facetten uit de paardensport worden meegenomen. “De passie voor paarden staat hier uiteraard centraal”, vertelt mede-initiatiefneemster Marleen Bijnen enthousiast.

Het doel van de routes is om ruiters in Meierijstad de mogelijkheid te bieden om op een fijne, veilige manier een buitenrit te maken. “Zodat ze met hun paard kunnen genieten van het prachtige buitengebied dat Meierijstad heeft.”, zegt Marleen. “We willen hierbij oog houden voor de natuur en kijken daarom kritisch naar de gewenste ruiterroutes”, legt ze uit. Daarnaast wordt ook de horeca bij dit initiatief betrokken. “Veel ruiters weten niet dat je met je paard ook welkom bent bij verschillende horecagelegenheden. We zien daarom mogelijkheden voor uitspanningsplekken waar je met je paard kan ontspannen onder het genot van een drankje.”

Na de eerste bijeenkomst in juni 2022 zijn de werkgroepleden aan de slag gegaan met het intekenen van de routes. Op grote plattegronden hebben zij met stift de huidige en potentiële routes in kaart gebracht. Diverse ideeën werden uitgewisseld. Organisaties en paardenliefhebbers waren enthousiast en bespraken hun wensen en knelpunten. De voorstellen voor de routes zijn aangeleverd bij het routebureau van Visit Brabant, die de getekende routes overnamen op een digitale kaart.

De werkgroep blijft bijeenkomsten organiseren en is met diverse organisaties in gesprek. Er ligt een eerste knooppuntennetwerk van maar liefst 150 kilometer klaar. De werkgroep zet nu de laatste stappen in het controleren van dit netwerk en daarna is de gemeente aan zet om in overleg te gaan met onder andere natuurinstanties en landeigenaren. “We hopen het ruiterroutenetwerk in 2023 verder te ontwikkelen en uiteindelijk te openen voor alle paardenliefhebbers. Bij het ontwikkelen, en straks ook onderhouden van routes, betrekken we graag iedereen die daar interesse in heeft. Heb je wensen voor de routes of ideeën? Of zie je mogelijke knelpunten in de ruiterroutes, dan kan je contact met mij opnemen via marleen@dwise.nl”, vertelt Marleen.

Afbeelding
De routes zijn er voor alle liefhebbers.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding