Afbeelding
Foto: Tessa van Casteren

Welke laadpaal is geschikt voor thuis?

Ingezonden Ingezonden

Steeds meer mensen zijn in het bezit van een elektrische auto of zijn van plan er binnenkort een aan te schaffen. Ook het aanbod aan openbare laadpalen in de gemeente Meierijstad blijft groeien. Ondanks deze groei is een eigen laadpunt thuis zeker aan te raden. Hiermee ben je altijd voorzien van een beschikbare laadplek en profiteer je ook van een voordeliger tarief tijdens het opladen. Maar hoe weet je welke laadpunten geschikt zijn voor thuis? En hoe kies je het beste laadpunt voor jouw situatie?

Het type laadpunt
Laadpunten voor thuis zijn bijna altijd AC-laders. Deze laders hebben een vermogen tot 22 kW en zijn in de meeste gevallen vrij compact. Mede doordat ze niet veel ruimte in beslag nemen en makkelijk aangesloten kunnen worden aan de meterkast, zijn deze laders uiterst geschikt voor thuisgebruik. Door het grote aanbod van laadpalen kan het moeilijk zijn om tot de beste keuze te komen. Om deze beslissing makkelijker te maken, moet je een aantal keuzes maken. Zo kan je kiezen om een laadpunt op een paal of aan een muur te laten installeren. In principe kunnen alle laadstations op een paal of aan een muur worden gemonteerd, maar de keuze hierin zal vaak bepaald worden door de parkeerplek en de lengte van jouw laadkabel.

Welke functies zij interessant voor jou?
Vervolgens moet je de keuze maken tussen een offline of een slimme laadpaal. Slimme laadpalen zijn verbonden met het internet en beschikken daarnaast ook nog eens over extra functies Alle laadpalen beschikken over een unieke mix van eigenschappen en extra functies. Hieronder lichten we er drie voor je uit.

EVBox Elvi
Met de EVBox Elvi is het mogelijk om automatisch kosten te verrekenen en gebruik te maken van dynamic load balancing. Er ontbreekt echter een display en de mogelijkheid om gebruikersprofielen in te stellen. Wel is de EVBox Elvi toekomstbestendig omdat deze modulair is. Hierdoor kan je gemakkelijk het vermogen uitbreiden wanneer je behoeftes veranderen.

Wallbox Pulsar Plus
Is de EVBox Elvi niks voor jou? Dan is een lader van Wallbox misschien een uitkomst. De compacte Pulsar Plus ondersteunt dynamic load balancing en samenwerking met zonnepanelen. Ook biedt het een uitgebreide app waarmee je bijvoorbeeld kunt profiteren van het laden in daluren. Met de Pulsar Plus worden gebruikersprofielen niet ondersteund en kunnen ook kosten niet automatisch worden verrekend.

Alfen Single Pro-line
Ook de Alfen Single Pro-line is een goede optie en de meest complete van de drie. Zo beschikt deze laadpaal over een display en biedt het de mogelijk om gebruik te maken van dynamic load balancing, gebruikersprofielen en automatische verrekening. Ook is de laadpaal van Alfen simlockvrij, waardoor je zelf software kunt aanschaffen om inzicht te krijgen in de laadsessies.

De beste keuze maken
Objectief gezien is niet één laadpunt het beste. Dit hangt namelijk volledig af van de manier waarop jij het laadpunt thuis wilt gaan gebruiken. Het is daarom erg belangrijk om duidelijk te hebben welke eigenschappen en extra functies voor jou belangrijk zijn. Alleen dan kan je de beste keuze maken.