Afbeelding

Van logge leren tas tot lichtgewicht rugzak

Ingezonden Ingezonden

Alhoewel de vroegere schooltas weer helemaal retro is, wint onder de scholieren de rugzak het nog altijd. 

Vijftigers kennen ze nog wel; de schooltassen van weleer. Groot, log, van leer en met tussen de twee voorvakken een gespsluiting en twee kliksluitingen aan weerskanten. Je had zelfs een systeem voor achter op de bagagedrager van je fiets waar je de tas overheen kon schuiven. Hoefde deze niet aan het stuur of tussen de snelbinders. 

Zo’n tas tref je nog af en toe op rommelmarkten aan of in een vintage zaak. Wil je een meer frisser exemplaar dan zijn er genoeg tassenmerken die een soortgelijke tas als schooltas of laptoptas aanbieden. Eveneens van leer en als een lookalike van de vroegere schooltas

Rugzak is meest populaire tas onder scholieren
Hoe anders zijn de tassen tegenwoordig. Sowieso is de keuze een stuk groter dan toen. Dé schooltas bestaat niet meer. Je hebt de keuze uit enorm veel modellen. Van rugzakken tot schoudertassen en van crossbodytassen tot handtassen. De rugzak is wel de meest populaire tas onder scholieren.

Het merk dat eruit springt is Eastpak en dat is niet voor niets. Je kunt Eastpak zelfs beschouwen als de uitvinder van de rugzak, in navolging van het fabriceren van rugzakken voor het Amerikaanse leger in de jaren vijftig. Deze tassen bleken zo sterk en functioneel dat studenten dat al snel in de gaten kregen. 

Ergotherapeuten adviseren maximaal gewicht van schooltas
De rugzak als schooltas ging internationaal en ook middelbare scholieren en leerlingen op de lagere school ontdekten hoe handig de rugzak wel niet is. De tassen werden volgestopt met boeken en tegenwoordig ook een
laptop. Kanttekening: het is verstandig om een rugtas kind niet zwaarder te laten zijn dan tien procent van het totale lichaamsgewicht van de scholier, zo luidt het advies van ergotherapeuten. Deze kinderen zijn namelijk nog in de groei en de rug is kwetsbaar. 

De rugzak is inmiddels niet bijzonder meer. Wie heeft deze niet? Ze zijn er in alle mogelijke modellen, kleuren en materialen. Van doorzichtig tot waterdicht en van gerecyclede petflessen gemaakt tot leren exemplaren.