Het stel op de foto met de burgemeester.
Het stel op de foto met de burgemeester.

65 jaar bij elkaar met onvoorwaardelijke liefde

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - Lang bij elkaar blijven, je ziet het tegenwoordig steeds minder. Toch zijn er gelukkig ook veel mensen die dat wel lukt. Adrie van Asseldonk (90) en Riek van Asseldonk - van den Dungen (88) zijn hiervan een voorbeeld. Afgelopen dinsdag 21 november waren zij 65 jaar getrouwd.

Het stel zit op Odendael en woont helaas gescheiden van elkaar, aangezien mevrouw extra zorg gedurende de dag nodig heeft. Dit vermindert de liefde natuurlijk niet. Adrie licht toe: “Ik ga haar elke dag drie keer halen zodat we toch bij elkaar kunnen zijn.” Nadat corona toesloeg in Nederland ging het helaas snel achteruit met Riek, waardoor ze op een andere afdeling terecht kwam. “We wonen dus voor het eerste sinds 65 jaar niet meer samen, maar wel onder hetzelfde dak”, is Adrie nog altijd positief. Hij komt zijn dag vooral door met voetbal kijken. Dames-, heren- of jeugdvoetbal, als die het kan kijken zit hij voor de tv. “Zelf heb ik ook altijd gevoetbald. Bij WEC, Nijnsel en Rhode. Maar wij speelden ook zomeravondcompetitie bij Philips, daar heb ik 45 jaar gewerkt.” Als vrijwilliger is Adrie altijd actief geweest. Zo heeft hij het damesvoetbal bij Rhode mede opgezet en is hij 32 jaar jeugdleider geweest. Ook heeft hij gecoacht bij K.V. Concordia, waar zijn dochters destijds korfbal speelde.

Op 17 juli 1965 ontmoette Riek en Adrie elkaar op de Schijndelse kermis, de gulden middenweg. Hij kwam vanuit Eerde en zij vanuit Rooi. “Toen we elkaar zagen zijn ze nooit meer los van elkaar geweest”, zo vertelt Adrie. Ze gingen samenwonen op Dommelrode. Dat hebben ze vijftig jaar volgehouden, waarna ze naar Ameroyenhof gingen. Op de hoek bij het fonteintje woonden zij tien jaar voordat ze naar Odendael verhuisde, waar ze nu bijna 4 jaar zitten. Helaas sinds ongeveer een jaar dus niet meer in hetzelfde appartement.

Tijdens de jaren op Dommelrode kregen de tortelduifjes vier kinderen: twee zonen en twee dochters. Wilma, Frank, Raymond en Jacqueline. De zorg voor de kinderen werd gedaan door Riek, dit omdat Adrie bij Philips werkte. “Later heeft ze nog wel op een school gewerkt als huishoudelijke hulp”, geeft hij toe. De kinderen komen allen nog regelmatig over de vloer en hebben ook voor kleinkinderen gezorgd, negen in totaal. De jongste gaat nog naar school en is twintig, de oudste is inmiddels 33.

Sinds een maand is er ook een achterkleinkind, Roza. Als het daarover gaat veert Riek op. “Hoorde je dat het over baby Roza ging?”, vraagt Wilma. Ze knikt. “Sommige dingen krijgt ze nog goed mee, niet alles”, beaamt de dochter.

Een groot feest is er niet geweest vanwege de gezondheid van Riek. “We hebben het klein met het gezin gevierd op zondag”, legt Wilma uit. De burgemeester is op woensdag langs geweest met een bos bloemen en zijn felicitaties. Met dit bericht besluit Adrie dan ook lachend het gesprek: “Die was er ook al toen we 50 jaar en 60 jaar getrouwd waren. Misschien komt die over 5 jaar wel weer terug.”