Willem en Maaike stralen bij hun kinderen en het ouderlijk huis.
Willem en Maaike stralen bij hun kinderen en het ouderlijk huis. Foto: Jos van Nunen

Zeven generaties Van Engeland boeren in Boskant

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - Het is pikkedonker op een vroege woensdagmorgen. Het waait een beetje, maar koud is het totaal niet. Dat is wel eens anders geweest eind oktober. Voor mij komt het goed uit, want ik zit op de fiets richting familie Van Engeland aan de Nieuwenhuizen Het is een eeuwenoud zijstraatje van de Hoogstraat, met een misschien nog wel oudere doorsteek richting Boskant. Ik heb er wel eens kranten bezorgd dus weet waar het is. Dat denk ik althans, maar in het donker ziet alles er anders uit. Ik bel noodgedwongen Willem. Hij verwacht me rond deze tijd. Sneller dan Google Maps wijst hij me naar het licht van zijn boerderij.

Door: Jeroen van de Sande

Enkele weken ervoor belde ik Willem (36) met de vraag of ik een dag mee zou mogen lopen voor dit magazine. Met als reden om een sfeerbijdrage te schrijven over het dagelijks leven van een boer. Hij en zijn vrouw Maaike (33) waren het er vlug over eens: “Kom maar langs!” En zo stond ik daar ineens – om 6.32 uur - in de melkput van de familie. Oog in oog met Willem, die ik vast wel eens gezien heb, in het plaatselijke café bijvoorbeeld. Ik kan echter niet zeggen dat ik hem herken. Ook zijn 63-jarige vader Peter niet, die tijdens mijn ontmoeting met zoon Willem alweer tien koeien aan de melkmachine heeft gekoppeld. Je hoort de dieren nog net niet juichen als de druk van de uiers wordt gehaald. Liter na liter klettert in de glazen melkreservoirs waar iets meer dan dertig liter in kan.

Kaas
Willem en Peter zijn praatgrage boeren. Althans, ze babbelen niet in overdaad, maar geven wel uitgebreid en geduldig antwoord op mijn vragen. Zo vraag ik me natuurlijk direct af hoeveel koeien ze hebben. “Ruim 200”, antwoordt Willem. “Waarvan 110 melkkoeien. Ze geven gemiddeld zo’n dertig liter per dag, sommige wel vijftig.” Net voordat hij de hoek om schiet om wat treuzelende koeien aan te sporen, zegt hij dat ze ongeveer een miljoen liter per jaar melken. Het maakt ze een gemiddeld bedrijf. Al die liters worden opgehaald door Campina. Ook de komende nacht staat er een levering op het programma. De tank van 10.000 liter is bijna gevuld en het maximum van drie bewaardagen is dan bereikt. ‘In welk product zit jullie melk?’ vraag ik misschien logischerwijs en er vanuit gaande dat er vast en zeker een melkpak omheen zal zitten. Ik vergis me. “Wij hebben VLOG-melk. Dat is een Duitse afkorting.

Wil je dit interview verder lezen? Dat kan in De Bron magazine! Los verkrijgbaar in Mediahuis Meierijstad voor 10 euro. Ben je lid van MooiRooi Plus, dan krijg je het magazine twee keer per jaar gratis. Inschrijven kan in Mediahuis Meierijstad of via deze link >>

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding