Tonnie in zijn showroom.
Tonnie in zijn showroom. Foto: Jos van Nunen

“Zie de zon schijnen, ook bij een ander”

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - Voordat je ging samenwonen, wist je misschien echt niet wat witgoed, bruingoed en zelfs grijsgoed was. En kwam je erachter dat een wasmachine witgoed is, een televisie bruingoed en omdat de meeste computers en aanverwanten vroeger grijs van kleur waren, dat ze het grijsgoed noemen. Eigenaren van Roxs Elektro World, Tonnie en Marian Heijmans, weten er alles van. Maar het is niet het enige dat hen drijft. Behalve een eigen winkel zette vooral Tonnie zich al die jaren gepassioneerd in voor het dorp. 

Door: Caroline van der Linden

Roxs Elektro World, bestaat immers al vanaf 1921 en in 1976 namen Tonnie en Marian, de zaak van Toon Roxs over. Sindsdien runnen zij de zaak met veel plezier, kennis en enthousiasme. Samen met hun personeel proberen ze iedereen te voorzien van goed en eerlijk advies en is snelle adequate service daarbij erg belangrijk. Ze verkopen, bezorgen en in veel gevallen installeren ze hun producten bij de mensen thuis, met hun eigen vakkundige technische dienst. Met een ruim assortiment in audio/video apparatuur, wasmachines, klein huishoudelijke apparaten, onderdelen en accessoires, is er altijd voldoende keus voor iedereen. Tonnie en Marian zijn inmiddels allebei 64 en toevallig de dag van dit interview maar liefst 45 jaar getrouwd en al die jaren al een sterk duo in de zaak. Terwijl ik met hen in gesprek ben, neemt Marian de bloemen in ontvangst, die haar man Tonnie met liefde voor haar heeft laten bezorgen. Nog steeds kunnen ze het goed met elkaar vinden. “En dat wil toch wel wat zeggen”, laat Tonnie weten. “Na zoveel jaren samenwerken. We hopen allebei 94 te worden, zodat we onze 75-jarige bruiloft nog kunnen vieren. Maar voor nu zullen we maar genieten van de dag van vandaag.

Al vier decennia lang adviseren ze Sint-Oedenrode, op het gebied van witgoed en bruingoed. Ze maakten de opkomst en ondergang van allerlei producten van dichtbij mee. Die telkens weer vervangen werden door iets revolutionairs. Volgend jaar is de winkel honderd jaar in ons dorp gevestigd. Dat is natuurlijk iets unieks.

Maar naast de toonaangevende winkel die Tonnie en Marian samen runnen en waar de meeste Rooienaren en daarbuiten hen waarschijnlijk van kennen, zet Tonnie zich al jarenlang in, voor onze Rooise gemeenschap. Hoog tijd dus, om hem toch nog wat beter te leren kennen. Tonnie, geboren en getogen in Boskant is een echte Rooienaar. Na zijn jeugd doorgebracht te hebben in zijn geboortedorp, vestigde hij zich lange tijd samen met zijn vrouw boven de winkel en is inmiddels weer teruggekeerd naar zijn ouderlijk huis in Boskant. Waar de volgende generatie, zijn oudste zoon met schoondochter binnenkort hun woning betrekken en Tonnie en Marian naar een mantelzorgwoning gaan. Het is dan ook de bedoeling dat hij er samen met zijn vrouw oud kan worden. Met een naast wonende schoondochter als arts, zijn in ieder geval alle voorzieningen getroffen om dit hopelijk waar te kunnen maken. “Dat heeft wel iets toch”, zegt Tonnie. Een mooi vooruitzicht dus, waar hij duidelijk al van geniet.

Lees verder in de Kersteditie van DeMooiRooiKrant, deze week.