Afbeelding

Jan Ebbenn: “Ik wil graag onder de mensen zijn”

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - Van alle huidige medewerkers van DeMooiRooiKrant is Jan Ebbenn het langst gelieerd. Toen Bas van Turnhout zo’n zestien jaar geleden startte met MooiRooi.nl maakte de geboren Schijndelaar foto’s voor het medium. Dat maakte hem nóg bekender in Sint-Oedenrode, want behalve als hobbyfotograaf ging Jan ook als badmeester door het leven.

Het is vooral ook de manier waarop hij die functies uitvoert: altijd met passie, plezier en gezelligheid. Zo leerde Rooi hem kennen aan de kant van het zwembad, maar ook vanachter zijn camera. Een instrument dat hij al op jonge leeftijd interessant vond. “Op mijn zestiende kreeg ik een oude Practica camera van mijn vader. Daarmee ging ik voornamelijk naar vliegshows. Ik vond dat fantastisch. Ik ging verder in de fotografie en verdiepte me meer en meer in de materie. Ik bezocht seminars en deed veel cursussen. Vooral door mijn enorme interesse heb ik veel geleerd”, vertelt Jan over zijn passie.
MooiRooi.nl ging daar van profiteren toen het de eerste stappen zette op de digitale snelweg. Bas vroeg Jan of hij foto’s wilde maken. “Ik weet niet meer precies hoe het is gegaan, maar ik kwam Bas tegen en het was zo geregeld. Sindsdien maakte ik foto’s op evenementen en van nieuwsfeiten. Dat vond en vind ik heel erg mooi om te doen. Ik wil graag onder de mensen zijn en daar is zoiets perfect voor.” Het klopt, Jan is een mensenmens, zoals ze dat wel eens mooi kunnen zeggen. Dat is terug te zien in zijn foto’s. Hij zweept de mensen op, laat ze lachen of blozen, grinniken of grijnzen. Het is een talent van hem dat hij de mensen weet vast te leggen zoals hij in zijn hoofd heeft.

Toen deze krant het levenslicht zag, stond Jan paraat om te helpen en om mee te denken. Hij verliet na enkele jaren Midden-Brabant om zich vol te storten op DeMooiRooiKrant. Althans… vol. Jan had natuurlijk ook nog gewoon een baan. “Dat was wel eens lastig combineren”, vertelt de Rooienaar verder. “Ik moest ook soms in het weekend werken en dan kon ik niet op pad voor foto’s. Daarom was het fijn dat Jos bij kwam springen. Dan wisselden we elkaar af. Jos was en is altijd heel fijn om mee te werken. Vaak vind ik de dingen leuk die hij minder leuk vindt, dat vult elkaar mooi aan.” Door een vervelende blessure is Jan de laatste jaren veel minder inzetbaar geweest voor MooiRooi, maar soms hielp hij een handje mee of gaf hij advies. Ook op kantoor is hij een graag geziene gast voor een dosis slappe klets.

Anekdotes zullen er vast en zeker honderden zijn. Het valt niet mee om ze op te lepelen. Ook Jan vindt het moeilijk, maar komt met twee memorabele momenten. “Ik ben eens met Bas en Christ Brekelmans naar Oostenrijk geweest, naar de alternatieve elfstedentocht. Dat was echt geweldig. Wat hebben we gelachen, haha, niet normaal.” Als tweede komt hij uit op het carnavalsfeest. “Ik had het MooiRooi-busje van Jeroen bij om overal foto’s te maken toen ik hem en een paar vrienden tegenkwam. We besloten om een kroegentocht te houden en prompt kwamen we in Son uit. Wat we daar meemaakten….” Jan knipoogt, lacht en vertelt de gecensureerde versie achter de schermen verder.

De laatste jaren is Jan veel in de natuur te vinden. Ondanks het feit dat hij een mensenmens is, vertoeft hij graag in de rust. Bovendien is Jan een ‘eigengereide’ die graag zijn eigen plan trekt. Dan legt hij flora en fauna op de meest prachtige wijze vast. Vaak stuurt hij wat foto’s en filmpjes door naar MooiRooi, zodat het gedeeld kan worden met heel Sint-Oedenrode. Ook zijn Facebook staat er vol van. Het toont de enorme capaciteiten en professie van Jan zijn werk. Op de redactie is een uitspraak van Jan wereldberoemd en die wordt dan ook vaak gekscherend herhaald: “Dan zulde gij zegge… Jan, wa hedde gij moi ploatjes gemakt.’