Afbeelding

Een Roois plekje in Griekenland

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - Je mag weer reizen binnen Europa! Het kabinet raadt het niet langer af en veel Europese landen verwelkomen eindelijk weer buitenlandse toeristen. Neem jij een enkeltje naar de zon of blijf je liever in ons kikkerlandje? Ben je je koffers al aan het inpakken of durf je het nog niet aan? Verschillende Rooienaren delen hun vakantieplannen. Jessica de Jong is verliefd op Molyvos, een authentiek Grieks dorp op het eiland Lesbos. 

Het wordt al het vierde jaar dat ze het Griekse dorpje bezoekt samen met haar dochter. “We hadden al wat Griekse eilanden gehad, toen leek mij Lesbos heel leuk”, vertelt Jessica. Het was lastig met de vluchtelingen, hierdoor twijfelde ze heel erg. “We zijn er toch naar toe gegaan. En ik moet zeggen: je merkt niks van de vluchtelingen. Dat is heel vervelend voor de burgers daar, want mensen die er nog nooit zijn geweest denken dat het krioelt van de vluchtelingen.” De vluchtelingen komen twee kilometer van Molyvos aan en worden naar het kamp gebracht wat aan de andere kant van Lesbos ligt. “Het mooie is, de burgers hier staan altijd klaar voor de vluchtelingen. Het is geen haat en nijd, zoals de pers dat ooit doet lijken.”

Molyvos is te vinden op de Unesco Wereld Erfgoedlijst. “Ieder straatje en elk steegje is een ansichtkaart”, aldus de Rooienaar, “de mensen zijn oprecht vriendelijk. Niet omdat ze iets van je willen of omdat ze iets willen verkopen.” Een paar jaar geleden bezocht Jessica samen met haar dochter voor de tweede keer het dorpje, de inwoners wisten hen nog bij naam te noemen. “Dat is heel uniek, je voelt je echt welkom. Het is mijn tweede huis aan het worden.”

“Het zijn pittoreske dorpjes, maar niet heel toeristisch. Het is echt dorps, een beetje Roois”, lacht Jessica. Over een aantal jaar hoopt ze parttime in Molyvos te wonen. Ze werkt in Nederland in de horeca. “Ik heb bedacht om dan in de zomermaanden daar te werken en in de winterperiode in Rooi. Ik houd van mensen om me heen, en daar is het in die tijd uitgestorven.” Ze is hard aan het sparen om haar droom te verwezenlijken.

Wij zijn op zoek naar jullie vakantieplannen! Ga je naar het buitenland, maak je er een binnenlandse vakantie van of ga je lekker klussen? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@demooirooikrant.nl of app naar de MooiRooi Hotline (06-89970555 )