Bart Lips
Bart Lips Foto: Caroline van der Linden

Een sprookje komt uit voor Bart Lips

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode / Oirschot Binnenkort zal zijn eerste boek op de markt verschijnen. Daarom bracht DeMooiRooiKrant een bezoek aan voormalig inwoner van Rooi, Bart Lips en werd er afgereisd naar zijn huidige woonplaats Oirschot. 

Door: Caroline van der Linden

Bart die met vijftien dossiers onder zijn arm in 1983 zijn eigen advocatenkantoor begon met als startplaats ons Rooise dorp, later Best en uiteindelijk Oirschot, woonde tien jaar lang boven de Rabobank. Vanaf het dakterras keek hij in de tuin van Peer van der Linden. “Op een gegeven moment kwam Peer even klagen, want onze kinderen gooiden steentjes naar beneden. Dat hebben we ze toen maar snel afgeleerd, want we hadden er een fijne buurman aan”, vertelt Bart. “Als de kinderen ’s avonds op bed lagen, werkten mijn vrouw en ik nog een tijdje door en gingen we bij Peer een frietje halen. Erg gezellig en we waren meteen op de hoogte van de laatste nieuwtjes van het dorp.” Als vader van vier kinderen, waar hij veel verhalen en sprookjes voor verzon, wilden zij maar al te graag dat hij hun favoriete sprookje op zou schrijven, dus ging hij tussen de drukte door aan de slag.

“Onze kinderen zaten op de Dommelrodeschool, waar Jan van de Wetering voor de klas stond, en met wie ik destijds ook hockeyde. Ik vroeg of ik het sprookje naar hem toe mocht sturen. Dat vond hij prima en ik kreeg al snel een brief van hem terug. Hierin stond dat de kinderen van zijn klas met rode oortjes hadden zitten luisteren; dat ik maar moest stoppen met mijn advocaten vak en beter schrijver kon worden. “Dat deed ik toch maar niet met vier kinderen die hun studie nog door moesten”, zegt Bart lachend. “Typisch Jan, een geweldige kerel. Die brief heb ik nog steeds. Na mijn pensioen ging ik wat grondiger aan de slag met het inventariseren en daadwerkelijk aan het papier toevertrouwen van de vele verhalen die ik door de jaren heen verzamelde.”

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant