Rooise boerderijbewoners: familie Thomas Versantvoort (1861-1955), gehuwd
met Allegonda van Hoorn (1865-1943) (collectie Jo van der Kaaij)
Rooise boerderijbewoners: familie Thomas Versantvoort (1861-1955), gehuwd met Allegonda van Hoorn (1865-1943) (collectie Jo van der Kaaij)

Historisch landschap en boerderijen in Sint-Oedenrode

Historie

Sint-Oedenrode - De geschiedenis van boerenland en boerderijen is verbonden met de kwaliteiten van het landschap van Sint-Oedenrode en Het Groene Woud. Binnen Het Groene Woud is Sint-Oedenrode vanwege zijn prominente rol in de middeleeuwse geschiedenis van groot belang. In de geschiedenis van de boerderijen en het bijbehorende landschap is die belangrijke rol op vele manieren terug te vinden.

Zo zijn over Boxtel-Liempde Schijndel en Veghel drie hoogwaardige boeken verschenen, waarbij de typische insteek van de streek tot uiting kwam: voor Schijndel was dat bijvoorbeeld de hopteelt. Nu zijn de belangrijkste en mooiste boerderijen in Sint-Oedenrode aan de beurt voor een Roois boerderijboek. Voor dit boek is de insteek een historische beschrijving van de vele adellijke pachthoeven die in Sint-Oedenrode aanwezig waren en waar onder andere via Stichting Museum Henkenshage (van de adellijke familie De Girard De Mielet Van Coehoorn) nu ook extra mogelijkheden liggen. Daarvoor gaat een werkgroep aan de slag, die bestaat uit Willie Damen (archiefonderzoek), Gijs van Aarle en Jan van der Aa interviewen de boerderij-eigenaren, Bert Vervoort maakt de foto’s en ook Jan van der Aa verzorgt de tekstredactie. Dit project krijgt steun van onder andere de gemeente Meierijstad, Brabants Heem en Het Groene Woud.
Met dit boerderijproject beschrijft de werkgroep niet alleen het verleden en het landschap maar ook wordt aan de toekomst gedacht. Daarnaast wil de groep met dit Rooise boerderijproject ook al die kennis meer actief verspreiden, opdat die gebruikt kan worden om de boerderijen in Sint-Oedenrode en Het Groene Woud nog beter te kunnen onderhouden en te restaureren. Het gaat erom de plaatselijke overheden breder bewust te maken van het maatschappelijk belang. Stichting 2 Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel en Stichting de Brabantse Boerderij, voor boerderij, erf, land en erfgoed trekken samen op met Rooise specialisten. De Rooise/Ollandse kartuizers hadden immers destijds veel belangrijke boerderijen die er nu voor een gedeelte nog zijn.
De Rooise werkgroep doet hierbij een oproep aan de Rooienaren om illustraties, familiefoto’s, documentatie of andere boerderijinformatie beschikbaar te stellen. U kunt dit melden via info@kartuizerklooster.nl