Afbeelding

"Een andere kijk op het werk van Jheronimus Bosch"

Historie

Sint-Oedenrode - Deze lezing wordt gehouden op dinsdag 18 oktober vanaf 20.00 uur in De Gouden Leeuw Sint-Oedenrode.

Deze lezing gaat over muziekinstrumenten, waaronder de doedelzak die in het werk van kunstschilder Jheronimus Bosch (circa 1450 - 1516) en zijn navolgers voorkomen en geeft uitgebreid informatie over de beroemde Bossche schilder en zijn familie.

De lezing wordt geïllustreerd met prachtige afbeeldingen van schilderijen en close-ups hiervan waarin muziekinstrumenten zoals de doedelzak staan afgebeeld. Maar ook middeleeuwse manuscripten, schilderijen, etsen en tekeningen, gemaakt door navolgers van Bosch, komen aan de orde. Op de schilderijen van Jheronimus (Jeroen) Bosch staat vaak een doedelzak of doedelzakspeler afgebeeld. Maar hoe kende de Bossche middeleeuwse schilder dit muziekinstrument? Die vraag zette Ben Hartman aan tot een uitgebreide studie. Het resultaat wordt gepresenteerd in de lezing.

Ben Hartman (1948) woont in het Brabantse Schijndel en heeft daar ruim dertig jaar een tandartspraktijk gehad. In zijn vrije tijd speelde hij volksmuziek, verzamelde hij volksliedjes en deed hij verschillende uitgebreide onderzoeken zoals naar begrafenisrituelen