Afbeelding
Foto: Ad van de Graaf

De jaarlijkse griepprik door de huisarts

Gezondheid

Sint-Oedenrode - Het is weer herfst en veel mensen weten dat het binnenkort tijd is voor de jaarlijkse griepprik. We krijgen er al regelmatig vragen over. In dit stukje informeren we u over de jaarlijkse griepprik. 

Op donderdag 17 november worden de griepprikken en pneumokokkenprikken gezet in Sporthal de Streepen. De uitnodigingsbrief hiervoor kunt u verwachten in de laatste week van oktober - Trek gemakkelijke kleding aan als u uw griepspuit komt halen. Breng de uitnodigingsbrief mee als u uw griepspuit komt halen - De organisatie houdt zich aan de op dat moment geldende coronamaatregelen. Griep komt het meest voor in de winter, tussen december en april. Voor de meeste mensen is griep vervelend, maar onschuldig. Maar sommige mensen lopen meer risico om ernstig ziek te worden. Het ministerie van VWS beslist wie er in het najaar een griepprik krijgen, op advies van de Gezondheidsraad.

Deze keer komen de volgende mensen in aanmerking voor een griepprik:
- Iedereen van 60 jaar en ouder, ook de mensen die vóór 1 mei volgend jaar 60 jaar worden
- Mensen met een (chronische) longziekte, zoals astma, COPD, longschade na COVID, enz.
- Mensen met hartproblemen
- Mensen met suikerziekte - Mensen met een nierziekte.
- Mensen met verminderde afweer door een ziekte (bijvoorbeeld een bloedziekte) of medische behandeling (bijvoorbeeld chemotherapie).
- Mensen met een neurologische aandoening, bijvoorbeeld na een doorgemaakte hersenbloeding/herseninfarct, maar ook Parkinson, ALS, enz.
- Mensen met zeer ernstig overgewicht, BMI > 40
- Mensen met dementie
- Mensen met een cochleair implantaat
- Mensen met een verstandelijke beperking
- Vrouwen die 22 weken of meer zwanger zijn tussen oktober en 31 december
- Kinderen van 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken (bijvoorbeeld bij een chronische darmaandoening).

Deze keer komen de volgende mensen in aanmerking voor de pneumokokkenprik: Mensen van 66 t/m 69 jaar (geboren vanaf 1-1-53 t/m 31-12-56). U ontvangt uw uitnodiging bij de uitnodiging van de griepprik en krijgt beide prikken 17 november. De pneumokokkenprik werkt 5 jaar.

Als u tot 1 van bovengenoemde groepen behoort, komt u in aanmerking voor de griepprik. U krijgt in de laatste week van oktober een uitnodiging van de huisarts. Heeft u eind oktober geen uitnodiging gekregen, maar behoort u wel tot bovenstaande risicogroepen? Neem dan zelf contact op met uw huisarts.
Bent u fysiek niet in staat om naar de sporthal toe te komen? Neem dan gerust contact op met de praktijk, zodat ingepland kan worden dat u de griepprik thuis krijgt. Bent u in staat om naar de sporthal te komen, maar komt de dag u niet goed uit? Probeer toch op donderdag 17 november de griepprik te komen halen en bel alleen naar de praktijk als u deze dag écht niet kunt komen.
Voor meer informatie over de griepprik en de pneumokokkenprik: zie www.RIVM.nl. Tot ziens op 17 november! Denkt u eraan gemakkelijke kleding aan te trekken (liever geen blouse met lange mouwen met trui erover, maar zo mogelijk graag korte mouwen met een vest erover) en uw uitnodigingsbrief mee te brengen? We houden ons op 17 november aan de op dat moment geldende coronamaatregelen en vragen u dat ook te doen.