Afbeelding
Foto: Ad van de Graaf

Vaccinatie tegen het Coronavirus

Gezondheid Gezondheid

Sint-Oedenrode - Bijna een jaar lang bepaalt het Covid-19 virus ons dagelijks leven en het nieuws. De lockdown is aangescherpt en er is een avondklok ingevoerd. Dit zijn ingrijpende maatregelen. Het opvolgen van de maatregelen, in combinatie met vaccineren tegen het virus, moeten ervoor gaan zorgen dat het Coronavirus uitdooft. Landelijk is men ondertussen gestart met vaccineren. Dit roept bij veel mensen vragen op. Hieronder is informatie over het vaccin te lezen en wordt antwoord op veel gestelde vragen gegeven.

De vaccins die nu als eerste gebruikt gaan worden (Pfizer en Moderna) werken op dezelfde manier en bevatten een stukje genetische informatie van het virus: het mRNA. Dit stukje DNA maakt een eiwit dat herkend wordt door afweercellen in het lichaam en er worden antistoffen gemaakt. U krijgt twee vaccinaties binnen 3-4 weken (afhankelijk van het type vaccin). Komt u na vaccinaties in contact met het coronavirus? Dan beschermen deze antistoffen het lichaam en wordt de kans dat u ziek wordt van het virus erg klein.

Inmiddels zijn de eerste zorgverleners en bewoners van instellingen gevaccineerd. En ook is er deze week een start gemaakt met de vaccinatie van personen van 90 jaar en ouder. In kleine groepen worden de komende maanden steeds meer mensen gevaccineerd. Wie wanneer aan de beurt komt blijft voorlopig onduidelijk. Bij mensen boven 60 jaar oud wordt er geen onderscheid gemaakt of iemand gezond is of een onderliggende ziekte heeft zoals bijvoorbeeld suikerziekte of hart- en vaatziekten, zoals bij de griepprik wel gebeurd. In de groep tot 60 jaar, is dat zoals het er nu uit ziet, wél het plan. Zodra u aan de beurt bent krijgt u een oproep. Uw huisarts heeft hierop geen invloed.

Als u gevaccineerd bent is de kans groot dat u niet (of minder ernstig) ziek wordt. Uit eerste onderzoeken blijkt dat na vaccinatie de kans op COVID-19 94-95% minder wordt. Dit betekent dat na vaccinatie, in plaats van honderd maar vier tot vijf mensen klachten krijgen nadat ze besmet zijn met het virus. Hoe lang de vaccinatie bescherming geeft is nog niet bekend. De nu bekende mutaties van het virus, zoals de Engelse- en Zuid-Afrikaanse variant, lijken geen gevolgen te hebben voor de werkzaamheid van het vaccin. Het is nu nog niet bekend of het vaccin ook voorkomt dat mensen die gevaccineerd zijn het virus nog doorgeven aan een ander. Daarom moeten ook mensen die al gevaccineerd zijn zich gewoon aan de regels houden.
Na de vaccinatie kunt u last krijgen van een pijnlijke arm of griepachtige verschijnselen zoals spierpijn, moeheid of koorts. Dit duurt maximaal enkele dagen en de klachten zijn vaak mild. Uit onderzoeken blijkt dat de bijwerkingen meestal ontstaan binnen zes weken na de vaccinatie. De kans op (ernstige) andere bijwerkingen is erg klein.

Wanneer kunt u zich nu wel, of niet laten vaccineren? Er kunnen zich allerlei situaties voor doen.
-Als u eerder een allergische reactie op een vaccinatie heeft gehad: overleg met uw huisarts.
-U heeft een positieve coronatest zonder klachten: vaccinatie kan minimaal 4 weken na de positieve test.
-U heeft een positieve test mét klachten: vaccinatie kan minimaal 4 weken na ontstaan van eerste klachten.
-U heeft al Corona gehad: u mag wel gevaccineerd worden. Het is namelijk niet bekend hoe lang een eerder doorgemaakte infectie bescherming biedt.
-U heeft Corona gehad en nog steeds klachten van bijvoorbeeld vermoeidheid of reukverlies: u kunt gevaccineerd worden minimaal 4 weken nadat u de eerste klachten kreeg.
-U bent in quarantaine: u kunt zich niet laten vaccineren, u moet thuisblijven.
-U heeft een verzwakt afweersysteem door bijvoorbeeld HIV, bloedziekten of chemotherapie: overleg met uw specialist of het zinvol en veilig is om de vaccinatie te krijgen.
-U bent zwanger: er is nog onvoldoende bekend over de veiligheid van het vaccin bij zwangere vrouwen en in principe is het advies te vaccineren na de zwangerschap. Als vanwege gezondheidsredenen de voordelen van vaccineren zwaarder wegen dan de mogelijke nadelen, kan een behandelend arts tot een ander advies komen. Als u zwanger wilt worden of borstvoeding geeft kunt u gewoon gevaccineerd worden.

Naast de vaccinatie blijft het minstens zo belangrijk om u aan de maatregelen te houden, óók als u al gevaccineerd bent.

Indien u na het lezen van dit stuk nog vragen heeft kunt u kijken op: www.coronavaccinatie.nl.


Afbeelding