Op afstandje spreekt Rutte met de medewerkers.
Op afstandje spreekt Rutte met de medewerkers.

Minister-president enthousiast over GGD-teststraat Uden

Gezondheid Gezondheid

Uden - Minister-president Mark Rutte bezocht woensdag 15 juli de teststraat van de GGD Hart voor Brabant in Uden. Hij sprak onder andere met adjunct-directeur Thérèse Claassen en GGD-collega’s die zich dagelijks bezighouden met het testen van inwoners van onze regio. Rutte: “Bijzonder om de te zien hoe de medewerkers van de GGD zich snel en flexibel hebben ingezet. Daar zijn wij hen zeer dankbaar voor.” 

Rutte sprak tijdens het bezoek over de omvangrijke klus. Zo nam GGD Hart voor Brabant duizenden testen af. Tweeduizend mensen bleken besmet met het Corona-virus. Met hen zocht de GGD naar de bron van de besmetting en naar alle contacten die ze in de besmette periode hadden. Ook al stond de teststraat centraal, er is ook gesproken over het werk achter de schermen, zoals de advisering en ondersteuning van verpleeg- en verzorgingshuizen, kinderopvangorganisaties en scholen. 

In de teststraat zag de minister-president hoe het testen in zijn werk gaat. In deze ‘drive-in’ hoef je je auto niet uit. Je krijgt in je auto een keelneustest met een wattenstaafje. Daarmee meet de GGD of de persoon op dat moment corona heeft. Karin van Esch, directeur publieke gezondheid: “Wij waarderen het dat de minister-president zich betrokken toont en zich persoonlijk laat informeren over het belang van testen en de aanpak in de teststraten van alle GGD-en. Juist door iedereen met klachten te testen weten we het snel als het virus eventueel weer oplaait en kunnen we het ook direct de kop indrukken, om verdere verspreiding te voorkomen.” 

De minister-president sprak met Thérèse Claassen en de deskundigen van GGD Hart voor Brabant over de verschillende fasen in de aanpak. Bij een positieve uitslag, wanneer er sprake is van een besmetting, volgt bron- en contactonderzoek door de GGD. Met de besmette persoon speurt de GGD naar de bron en naar alle contacten. Besmette personen gaan in isolatie en hun huisgenoten krijgen het dringende verzoek om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Nauwe contacten die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen, worden ook gevraagd om twee weken thuis te blijven en te rapporteren over eventuele gezondheidsklachten.

Klachten? Laat je testen
Nu de maatregelen zijn versoepeld en mensen zich vrijer door de samenleving bewegen, neemt het aantal contacten dat mensen hebben toe. Daarom is het extreem belangrijk je bij klachten snel te laten testen om verspreiding te voorkomen. Door de test weet je of je op dit moment besmet bent met het coronavirus. Zo kun je besmetting van de mensen om je heen voorkomen. Rutte: “Naast het volhouden van de 1,5 meter afstand en de basisregels is het is heel belangrijk dat we er in slagen om snel te testen en snel bron- en contactonderzoek te doen. Laten we er samen voor zorgen dat we een tweede piek tegenhouden.”

Afbeelding