Afbeelding

Rooise huisartsen over de Eikenprocessierups

Gezondheid Gezondheid

Sint-Oedenrode - Nu het wat rustiger is met de corona epidemie en er weer meer vragen over ‘gewone’ huisartsenkwalen komen op het spreekuur, kiezen de huisartsen er deze maand voor u weer eens voor te lichten over een ‘gewone’ kwaal. Deze maand: de eikenprocessierups. Vorig jaar had Rooi veel last van de eikenprocessierups. De komende maanden, juni en juli, zijn de maanden waarin de rups het meest in de eikenbomen zit. In dit stukje vertellen we u wat meer over deze rups en wat voor klachten hierdoor kunnen ontstaan. 

Samenvatting:
-De eikenprocessierups kan ’s zomers in eikenbomen zitten.
-De rups heeft ‘brandharen’ die jeuk, bultjes en oogklachten veroorzaken.
-Vermijd contact met de rups.
-Bij klachten: spoel de huid en ogen goed met lauw water, krab niet! Gebruik eventueel plakband.
-De klachten gaan binnen 2 weken vanzelf over.
-Bel de huisarts bij oogklachten waarbij spoelen niet helpt, of bij steeds dikkere lippen/tong/oogleden of benauwdheid.

De eikenprocessierups zit vooral in de maanden mei, juni en juli in sommige eikenbomen. U herkent de eikenbomen waar de rups in zit aan een dicht spinsel rondom de takken en stam van de boom. De rupsen hebben ‘brandharen’, die zo klein zijn dat u ze niet kunt zien. De brandharen kunnen zich met de wind door de lucht verspreiden. Contact met de brandharen kan klachten veroorzaken.

Als de brandharen van de rups met uw huid, ogen, neus, keel of longen in aanraking komen, kunt u klachten krijgen, zoals heftige jeuk, bultjes, blaasjes en roodheid van de huid, of rode en gezwollen oogleden. Ook klachten die lijken op een verkoudheid komen voor, zoals een loopneus, hoesten, jeuk in de keel en kortademigheid. De klachten verschillen per persoon.

Hoe kunt u klachten voorkomen? Als u naar een gebied gaat waar de eikenprocessierups voorkomt, kan het helpen ervoor te zorgen dat uw hals, armen en benen bedekt zijn. Ga niet op de grond zitten en raak de rupsen niet aan. Leg dit ook goed uit aan kinderen. Vermijd wegen waar eikenbomen met processierupsen staan. Brandharen kunt u uit kleding verwijderen door ze grondig (bij voorkeur op 60 graden) te wassen. Als u in uw tuin eikenprocessierupsen heeft, bestrijd de rupsen dan niet zelf, maar huur een bedrijf in of vraag advies bij de gemeente.

Wat moet u doen als u in contact bent gekomen met de brandharen? Trek kleding waarin brandharen zitten uit. Heeft u ergens jeuk of rode plekjes? Plak daar dan plakband op de huid en trek het er weer af. Daardoor blijven de brandhaartjes aan het plakband kleven, zodat u ze lostrekt en verwijderd. Spoel de huid en ogen goed met veel lauw water, bijvoorbeeld onder de douche. Ga niet krabben of wrijven, want daarvan worden de klachten erger! Bij veel jeuk kan een verkoelende zalf of crème (koelzalf of menthol) helpen. Bij uitgebreide klachten kan eventueel een antihistamine-tabletje helpen tegen jeuk (bijvoorbeeld cetirizine). Dit koopt u bij drogist of apotheek.

Wanneer moet u contact opnemen met de huisarts? Meestal verdwijnen de klachten vanzelf binnen enkele dagen tot twee weken. Neem contact op met uw huisarts als u heftige jeuk houdt na het opvolgen van de adviezen. Neem ook contact op als u heftige oogklachten krijgt (roodheid, zwelling) waarbij spoelen met lauw water niet helpt. Soms geeft een brandhaar die in het oog blijft steken een ernstige oogontsteking. Bel direct uw huisarts bij toenemende benauwdheid of dikker wordende oogleden, lippen of tong: het kan zijn dat u een heftige allergische reactie heeft.

Bekijk voor meer informatie de website www.thuisarts.nl, www.rupsen.info (informatie van de GGD) of op de website van de gemeente Meierijstad. Tot ziens op het volgende spreekuur, van de Rooise huisartsen.