De vleermuis.
De vleermuis.

Heeft Meierijstad beschermde diersoorten?

Gemeentenieuws

Meierijstad - De gemeente Meierijstad wil op termijn liefst voor de hele gemeente in kaart hebben waar zich welke beschermde diersoorten bevinden. Denk bijv. aan vleermuizen, dassen, gierzwaluwen en huismussen.

Met het opstarten van ecologisch onderzoek wil het college van Meierijstad voorkómen dat particulieren zelf voor hoge onderzoekskosten komen te staan bij verduurzaming van hun woning. Ook wil ze voorkomen dat de verduurzaming in Meierijstad ernstige vertraging oploopt. Het ecologisch onderzoek gaat gefaseerd plaatsvinden; De gemeente maakt het eerste afgebakende deelgebied naar verwachting in december bekend. Gaandeweg kunnen andere deelgebieden toegevoegd worden.

Wet Natuurbescherming beschermt én vertraagt
De Wet Natuurbescherming (Wnb) bevat regels waar iedereen zich aan moet houden om Nederlandse dieren te beschermen; Dat laatste is belangrijk voor versterking van de biodiversiteit. Het leven van die soorten kan namelijk gemakkelijk verstoord worden bijvoorbeeld bij na-isolatie van een spouwmuur of dak. Volgens de wet moet iedereen in zo’n situatie van tevóren een ecologisch onderzoek (laten) doen naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten; En áls die aanwezig zijn moeten er passende maatregelen genomen worden om die soort te beschermen. Ook moet er een ontheffing bij de provincie worden aangevraagd. Zo’n onderzoek kost de particuliere inwoner veel tijd en duizenden euro’s.

Wethouder Jan van Burgsteden (ruimtelijke ordening en infrastructuur) Die verscheidenheid van beschermde dieren zoals de vleermuizen en gierzwaluwen staat onder grote druk. Zeker in een tijd waar allerlei ruimtelijke opgaven beslag leggen op de schaarse ruimte is het goed dat er wetgeving is die bescherming biedt. En ja, dat staat op gespannen voet met andere opgaves die we in Nederland hebben en belangrijk vinden. Daar moeten we met elkaar een weg in vinden”.

Tijdelijk onduidelijke situatie
Wethouder Menno Roozendaal (werk, jeugd, kunst en cultuur en energie): “Kortgeleden heeft de rechter uitspraak gedaan in een zaak tegen een isolatiebedrijf. Daarin staat dat de uitvoerende partij en diens opdrachtgever onderzoek moeten doen. Dat heeft verregaande gevolgen in het hele land. Ook in Meierijstad ontvangen we telefoontjes van huiseigenaren die niet weten wat ze nu wel of niet moeten doen; of aannemers die merken dat opdrachten afgezegd worden. En dat terwijl we verduurzaming aan alle kanten stimuleren om het energieverbruik en de CO2-uitstoot omlaag te brengen. Ik kan me heel goed voorstellen dat onze inwoners het niet goed meer begrijpen en geen risico willen lopen.”

Verduurzaming van woningen en gebouwen is in het algemeen belang. Daarom wil de gemeente Meierijstad een gemeentebreed soortenmanagementplan (SMP) opstellen. Op basis daarvan kan ze bij de provincie een gemeentebrede ontheffing aanvragen. Een SMP maken kost echter 2 jaar en biedt op de korte termijn dus nog geen uitweg. Rijk en provincie werken op dit moment aan een oplossing waarmee gemeenten eerder aan de slag kunnen en niet hoeven wachten tot een SMP volledig is afgerond. Zo’n oplossing heet een Pre-SMP; een tijdelijke ontheffing waarmee gemeenten onder voorwaarden kunnen starten met bijvoorbeeld grootschalige isolatieprojecten. Voorwaarde is dan wel dat de gemeente start met de benodigde ecologische onderzoeken. Het college van Meierijstad wil vaart maken met verduurzaming. Hoewel de oplossing van provincie en rijk nog niet zeker is, start ze daarom binnenkort tóch al in één afgebakend gebied met het ecologisch onderzoek.