Direct confetti na de opening van de wethouder.
Direct confetti na de opening van de wethouder. Foto: Jos van Nunen

“De behoefte was er om de muur weg te halen”

Gemeentenieuws Gemeentenieuws

Sint-Oedenrode – De Rooise bibliotheek in het Martinushuis werd afgelopen woensdagochtend heropend. Na een verbouwing is de ruimte één geworden met de Taalwerkplaats, heeft het Toeristisch Informatie Punt een opvallende plek gekregen en is alles tot in de puntjes aangekleed. Ook zijn er extra werk- en zitplekken gemaakt. De bieb is weer bij de tijd.

Terwijl wethouder Menno Roozendaal zijn openingsspeech houdt, hoor je in de passage een kind hardop tellen. Het jongetje gebruikt het pas geplaatste hinkelpad van de Rooise kunstenares Origineeltje. De sprookjesachtige beleving van het pad moet kinderen prikkelen, net als de boeken die de bibliotheek aanbiedt. “Wat veel mensen niet weten is dat kinderen tot 18 jaar gratis lid zijn en boeken mogen lenen. Je kunt hier komen zonder dat het iets hoeft te kosten”, merkt vestigingsmanager Natasja de Groot op, net na de officiële opening. Uiteraard promoot ze in een paar zinnen de bibliotheek en ze is apetrots op het resultaat van de verbouwing. “De inrichting was nog volgens een ouder concept en dat wilden we graag vernieuwen. Bovendien was er de behoefte om de muur weg te halen.” Daarmee doelt ze op de wand die eerder tussen hen en de Taalwerkplaats bestond. Denkbeeldig was die er al lang niet meer, want de twee instanties werkten al nauw samen. Dat wordt door de samenvoeging nu geïntensiveerd.

Tot groot genoegen van Gio van Creij. Zij is directeur bestuurder van de Noord-Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB). “Bibliotheken zijn er in alle grote kernen. Gelukkig ziet gemeente Meierijstad er ook de waarde van in en investeren ze er in. Wij kijken op elke plek welke waardevolle samenwerkingen we kunnen realiseren. Hier is dat met de Taalwerkplaats. Het is prachtig om te zien hoe zich dat ontwikkelt. Vaak groeit dat vanzelf.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding