Afbeelding
Foto: Jeroen vd Sande

Herstart ontwerp bestuurscentrum Rooi

Gemeentenieuws Gemeentenieuws

Sint-Oedenrode – Kasteel-raadhuis Dommelrode gaat opnieuw op de tekentafel. Nadat een meerderheid van de gemeenteraad het oorspronkelijke ontwerp verwierp en ruimere kaders - zeg maar: grenzen - wilde voor een openbare aanbesteding, gaf de raadscommissie woensdagavond groen licht voor de volgende stap. Een uitdaging voor architecten, die binnen de opnieuw vastgestelde kaders gelijke kansen hebben.

Toch staan ze in zekere zin ook 1-0 achter. Menigeen herinnert zich het spraakmakende ontwerp met ondergrondse raadszaal op het Burgemeester Wernerplein van architectenbureau Huizenhoog uit Schijndel. Veel raadsleden zagen in dat ontwerp de ultieme verbeelding van het Huis van de Democratie, maar het viel letterlijk buiten de grenzen die ze eerder hadden vastgesteld. Dat het plein nu is opgenomen in de nieuw vastgestelde kaders, kan niet los worden gezien van het eerder ingediende ontwerp. 

Het beoordelen van de inzendingen is echter niet langer voorbehouden aan de gemeenteraad. Ook de inwoners van Sint-Oedenrode krijgen een dikke vinger in de pap. De politiek was woensdagavond eensgezind over het voorstel, met uitzondering van Will van Gerwen (Lokaal Meierijstad). Hij vond de vier ton voor het onderzoek weggegooid geld. 

Het zal overigens nog wel even duren voordat de aannemer ermee aan de slag kan. De definitieve vaststellen van het ontwerp, het uitvoeringskrediet en de kaders van de vrijkomende gebouwdelen komen pas eind 2022 op de agenda van de (nieuwe) gemeenteraad.