DCIM\100MEDIA\DJI_0552.JPG
DCIM\100MEDIA\DJI_0552.JPG Foto: Henri van Hoorn

Gemeente Meierijstad helpt u aan een koele zomer

Gemeentenieuws Gemeentenieuws

Sint-Oedenrode - Gemeente Meierijstad helpt u aan een koele zomer mét een bijdrage die kan oplopen tot € 7500,-. Een groen dak, een haag of een wadi met mooie planten. Het fraaie uitzicht helpt u niet alleen te ontspannen, maar zorgt ook voor de nodige verkoeling. Dat is fijn als het weer zo’n hete zomer wordt als afgelopen jaar. 

Dit jaar wordt vergroenen in combinatie met waterberging nóg aantrekkelijker met een speciale bijdrage van het Waterschap Aa en Maas en de samenwerkende AS50 gemeenten (voor inwoners van gemeente Meierijstad in het gebied van Waterschap de Dommel is dit georganiseerd via hetzelfde loket). Een bijdrage die kan oplopen tot maar liefst € 7500,-.

Waarom meer groen en waterberging?
Van alle verharding in Nederland ligt zo’n 40% in de tuinen van inwoners. Al die verharding maakt het lastig voor het regenwater om de grond in te komen. Dit zorgt niet alleen voor droge bodems en verlepte plantjes, maar op sommige plekken ook voor overbelaste rioleringen, wateroverlast en toenemende kosten voor waterzuivering. In de openbare ruimte werkt de gemeente al hard aan deze problematiek. Bijvoorbeeld met project Droge Voeten in Sint Oedenrode, de Hoevenbraak in Schijndel en de Bloemenwijk in Veghel etc. Voor de particuliere ruimte (tuinen) vragen we u daarom te helpen. Wie zorgt voor een blijvende verbetering van water én groen kan rekenen op een flinke bijdrage van het waterschap en de gemeente.

Wanneer komen inwoners in aanmerking voor een bijdrage?
Het aanleggen van groene daken, buurtmoestuinen, geveltuintjes, het vervangen van tegels door groen of het plaatsen van een regenton of infiltratiekratten. Zo maar wat voorbeelden van maatregelen die in aanmerking komen voor een bijdrage. Voorwaarde is wel dat er een blijvende verbetering optreedt in zowel water als groen. Een voorbeeld. Het afkoppelen van regenwater verbetert de watervoorziening, maar komt niet ten goede aan het groen. De maatregel komt daarom niet aanmerking voor een bijdrage. Wordt er een groen dak aangelegd én wordt het regenwater afgekoppeld? Dan wordt voldaan aan zowel water als groen en kan er een bijdrage aangevraagd worden.

Hoe hoog is de bijdrage?
Alle inwoners in het verzorgingsgebied van Waterschap Aa en Maas (en de inwoners van Meierijstad uit het gebied van waterschap De Dommel) komen in aanmerking voor een bijdrage, maar de gemeenten in het samenwerkingsverband AS50+ doen daar een schepje bovenop. Voor inwoners van de gemeente Meierijstad geldt dat ze kunnen rekenen op een bijdrage van maar liefst 45% van de kosten met een maximum van € 7500,-.

Hoe kunnen inwoners de bijdrage aanvragen?
Aanvragen kan eenvoudig via www.meierijstad.nl/KoeleZomer