Een sfeerbeeld van het concert.
Een sfeerbeeld van het concert. Foto: Jos van Nunen 2024

Ierse dans en swingende sax

Cultuur

Sint-Oedenrode - De combinatie van een blokfluitensemble met een saxofoonkwartet in één concert van Podium OpMaat is niet meteen voor de hand liggend maar bleek verrassend goed mee te vallen. Beide gezelschappen brachten muziek die zij graag spelen. Het saxofoonkwartet Sax4five komende uit Muziekvereniging Meierijstad en het ensemble van Blokfluitdocente Eleanor de Groot van Phoenix Cultuur brachten fijne sfeer en groot luistergenot.

Door: Mattie De Schepper

Motto PodiumOpMaat concerten
Wezenlijk aan deze concerten is de waarde van het samenspel en de continuïteit in ontwikkeling laten ervaren en podium bieden aan zeer gemotiveerde muziekleerlingen en geschoolde amateurmusici. Als motto waren vandaag: ‘Jong geleerd is oud gedaan’ en ’t zit in de familie’ maar ook ‘wat is ervan geworden’ ruim van toepassing. De toelichting die gegeven werd verhoogde de ontvankelijkheid en interesse bij de luisteraars.

Ierse muziek biedt mogelijkheden
Het programma - onderdeel met Ierse muziek door blokfluitdocente Eleanor de Groot samengesteld, bood heel wat combinatie mogelijkheden aan haar getalenteerde fluitspelers die graag in ensemble spelen. Eleanor bespeelt ook de altviool en fluitiste Edda Hoving is zeer vaardig op de bodhrán (de traditionele Ierse trommel) en zingt ook nog eens goed. Zij vormden met leerlingen Daan Verhagen, Judith van Enckevort en Bieke Sanders; resp. 14, 23, en 11 jaar oud een uitstekend ensemble. Naast met weemoed beladen ballades en verzetsliederen werden traditionals en dansen schitterend vertolkt. De virtuositeit, gevoel voor frasering en ademtechniek van de jonge spelers was opvallend goed. Hun bezieling met die van pianiste Brechje vd, Brand, ontlokte terecht lof en warm applaus.

Sax4five doet Muziekvereniging Meierijstad eer aan. Dit saxofoonkwartet ontstond bij de start van Muziekvereniging Meierijstad waarin de harmonie Nijnsel opging waar zij deel van uitmaakten. Intussen zijn zij uitgegroeid tot een saxofoonensemble met breed repertoire van klassiek tot ballads en ook kerstmuziek vinden zij heerlijk. Liefst spelen ze alle vijf samen, al spelen ook in andere samenstellingen als trio of kwartet. Voor dit concert vormden Francé Beks, Marjolein Rombout, Colette Danse en Mark de Bie een kwartet.

Mark wist, voorafgaand aan ieder nummer, met een paar woorden de juiste sfeer op te roepen en al vanaf de eerste nummers namen zij ons mee in de klankrijkdom van hun samenspel: Bandolier, Falling in Love - Elvis Presley, My Way-  Frank Sinatra, Can’t buy me love - The Beatles en Halleluja in bewerking van John Mills. Hun spel is zo symbiotisch vervlochten en toch heel doorzichtig zodat solopartijen, alterneringen en fraseringen heel mooi tot hun recht kwamen. Met ogen dicht was het of je een orgel hoorde. 

De arrangementen van de nummers van het tweede deel kenden een nog diepere dimensie; o.a. door virtuositeit, dynamiek, ritmische hoogstandjes en subliem vertolkte solopartijen. Na bekende succesnummers vormde Adios Muchachos, Argentijns tangolied van Carlos Gar, een expressief en indrukwekkend slot. Groot compliment aan alle uitvoerders en aan de organisatoren Podium OpMaat van het RKK.

Afbeelding