Famke's creatie
Famke's creatie Foto:

“Ik hoop net zoals Vermeer generaties te inspireren”

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - Het meisje met de parel is het beroemdste schilderij van Johannes Vermeer. Het meisje in exotische kleding, met oosterse tulband en grote parel in het oor prijkt in Het Mauritsmuseum in Den Haag. Binnenkort verhuist het schilderij tijdelijk naar Het Rijksmuseum. In die periode worden de wanden van Het Mauritshuis gesierd door diverse Meisjes. Ook de unieke creatie van de Rooise Famke van Wijk wordt gepresenteerd. 

Vorig jaar deed Het Mauritshuis een oproep: ‘creëer jouw eigen Meisje – geïnspireerd op het meesterwerk uit 1665 van Vermeer – en maak kans om tijdens haar afwezigheid op háár plek te hangen’. Hierop werd massaal gereageerd. Maar liefst 3.482 meisjes vanuit de hele wereld leverden een creatie in. Van deze inzendingen worden er 170 gepresenteerd.
“Ik ben groots liefhebber van kunst. En ik houd ervan om naar musea te gaan. Op Instagram zag ik de open call voorbij komen van het Mauritshuis. Ze riepen makers op om een eigen versie van het Meisje met de parel te maken”, vertelt Famke. Toevallig was ze al bezig met een eigen versie op het schilderij. “Ik zag de oproep en dacht: waarom niet?” De inspiratie ligt logischerwijs bij Vermeer en het Meisje met de parel. “Voor deze illustratie wilde ik de essentie van het schilderij behouden, maar wel mijn eigen twist er aan geven”, legt Famke uit.
Op de dag van de bekendmaking behaalde de Rooienaar eerst een semesterbeoordeling voor ze bij een vriendin serie ging kijken. Tijdens de serie ontving ze een mail met ‘gefeliciteerd’. Eerst dacht ze dat het spam was, maar zodra ze ‘Mauritshuis’ zag wist ze niet hoe snel ze op de mail moest klikken. “Ik heb gehuild van blijdschap. Het voelde vrij surrealistisch. Als eerste belde ik mijn moeder op en ook zij kon het bijna niet geloven. Pas toen ik op Instagram mijn werk op de muur zag, kon ik het zelf geloven”, lacht Famke. Haar werk met veel kleur valt op tussen de andere kleuren. “Ik vind het een enorme eer!”
Als klein meisje ging Famke graag mee naar musea. De cultuur kreeg ze vanuit thuis mee. Ze volgde tekenlessen bij Tekenen en Toveren. Na de middelbare school ging ze naar het Sint Lucas, waar ze afstudeerde als mediavormgever. Momenteel studeert ze Illustrated and Animated Storytelling op de kunstacademie StJoost. “Ik ga nog steeds heel graag naar musea en zal nog jaren met kunst bezig zijn.”

Veel van haar vrienden en familie gaan natuurlijk Het Mauritshuis bezoeken. Famkes werk is te zien vanaf 8 mei tot 14 mei. “Ik hoop dat in deze korte periode veel mensen mijn werk zullen bewonderen. Dat is ook wat Vermeer wilde met zijn werk, ik hoop dat ik net zoals hij later generaties kan inspireren met mijn kunst.”

Famke van Wijk