Afbeelding
Foto: Jos van Nunen

Rooi geniet van The Beatles

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode -  In een uitverkochte en tot luistercafé ingerichte Knoptoren waren zondag meer dan honderd zestig- en zeventigjarigen bijeen om nog eens herinneringen aan hun favoriete popgroep op te halen. Het Roois Kultuur Kontakt had Beatles-professor Ton Lunenburg en het muzikale Beatles-duo Two of Us uitgenodigd om de luisteraars door de topjaren van de popgroep te leiden. 

Als professor Ton vertelde was het muisstil in de zaal. Hij liet aan de hand van beelden en audio-opnamen “The Fab Four” tot leven komen en strooide met feiten en gebeurtenissen. Zo kwamen we te weten, waar de Paul, John, George en Ringo in hun jongensjaren woonden, hoeveel invloed hun moeders hadden, over hun onderlinge vriendschap, waar Abbey Road en Penny Lane liggen, wie Eleanor Rigby was, dat Paul dit jaar 80 is geworden en hoe de titels van liedjes ontstonden.

Als de professor uitgesproken was, zong en speelde het muzikale duo Two of Us: Jos Vervoort, zang, dwarsfluit, saxofoon en Adrie van Osch, zang en (omgekeerde) gitaar. Het duo kent een repertoire van meer dan 145 Beatles-nummers en heeft een opmerkelijke staat van optredens. Geweldig op elkaar ingespeeld, haarfijne samenzang en loepzuivere (gitaar)akkoorden en een aanstekelijke conversatie. Er werd geluisterd en volop gezongen.

De Beatles gingen eind jaren zestig uit elkaar, en vervolgden, ieder individueel, hun eigen muzikale weg, die even succesvol werd. Zakelijke redenen waren de oorzaak. Het optreden als band was al eerder gestopt, omdat hun muziek niet meer uitkwam boven het gegil van de jonge fans.

De lange beatle-haren ontbraken deze middag, maar muzikaal was van kalend en grijzend niets te merken. Ik koester de herinnering aan mijn tienerkamer, beplakt met Beatles-behang en de rondvaart en het optreden van “De Virtuoze Vier” in Nederland in 1966, op een heel klein tv-tje, drie tafels hoog.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding