Een werk van Josselin de Jong.
Een werk van Josselin de Jong. Foto: Kim Verstappen

Meesters van Meierijstad met Pieter de Josselin de Jong

Cultuur

Meierijstad - Vanaf 22 november is in Museum Jan Heestershuis de tentoonstelling Meesters van Meierijstad te zien. In deze expositie staan de negentiende-eeuwse schilders Pieter Josselin de Jong en Paul Rink centraal. Deze kunstenaars hadden veel raakvlakken: beiden zijn geboren in het jaar 1861 in respectievelijk Sint-Oedenrode en Veghel. Plaatsen die nu tot de gemeente Meierijstad behoren. Beiden zijn jong gestorven na een carrière die nog veel beloofde. De werken in het Jan Heestershuis tonen hun talent en hun zoektocht naar een eigen stijl.

Paul Rink, geboren in Veghel, en Pieter de Josselin de Jong, geboren in Sint-Oedenrode, beide in 1861, hebben in hun jonge jaren samen gewerkt en gestudeerd aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (1882-1887), waar in die jaren ook Vincent van Gogh leerling was. Beide kunstenaars waren bevriend en hadden wat betreft hun onderwerpkeuze verwantschap. Zo was vooral de hardwerkende mens een inspiratiebron in beider werk. Fabrieksarbeiders, vissers, landarbeiders, maar ook meer idyllische taferelen, komen regelmatig terug in hun schilderijen en tekeningen.

De expositie van De Josselin de Jong en Rink, twee jonggestorven ‘Meesters van Meierijstad’ omvat behalve werk uit de eigen gemeentelijke collectie ook bruiklenen uit andere collecties, zoals die van het Noordbrabants Museum en het Zuiderzeemuseum en uit particulier bezit.

Expositie Meesters van Meierijstad
Datum: 22 November 2022 t/m 17 februari 2023
Locatie: Museum Jan Heestershuis, Pompstraat 17, Schijndel
Openingstijden dinsdag t/m zondag van 13 – 17 uur